1. Anasayfa
  2. Genel

En İyi Gübre Markası Hangisidir? Gübre Çeşitleri 2024

En İyi Gübre Markası Hangisidir? Gübre Çeşitleri 2024

Bitkiler için ”En iyi gübre markası hangisidir?” kılavuzuna hoş geldiniz. Bitkiler ihtiyaç duydukları besin maddelerini yetiştikleri topraktan alırlar. Pek çok toprağın besin değeri doğal olarak düşüktür ve sağlıklı bitki büyümesini desteklemek için gübre eklenmesi gerekir.

Özellikle iç mekan bitkileri, daha çok torflara ekildiğinden besin eksikliği yaşayabilir. Ayrıca sebze ve meyve yetiştiriyorsanız da bitkinin daha sağlıklı büyümesi, meyve vermesi ve tat oluşumununda iyileşmesi için gübre kullanılması tavsiye edilir.

Burada bitkiler, sebzeler ve meyveler için en iyi gübre markalarının bir listesini ve ardından ihtiyaçlarınız için en iyi gübreyi seçmenize yardımcı olacak bir satın alma rehberi bulacaksınız. Önce gübre çeşitlerinden bahsedeceğim, sonrasında ise en iyi gübre markaları tavsiye listemizi görebilirsiniz. Tavsiye listesimiz kullanıcı deneyimleri, kullanıcı yorumları ve gübre içeriği olarak değerlendirilmiş olup kişisel tavsiye niteliğindedir.

Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak iki yaygın gübre türü vardır. Organik ve inorganik gübreler içerirler.

1. Organik gübreler

Organik gübreler bitki veya hayvan kaynaklarından elde edilir. Ayrışma yoluyla bitkilere besin sağlarlar ve çevre dostudur. Toprağın sağlığının korunmasına yardımcı olur ve her türlü büyüme mevsimi için faydalıdır. Bitkileri yakmadan kök büyümesini teşvik ederler ve genel olarak daha sağlıklı bitkileri teşvik etmek için besinleri yavaşça serbest bırakırlar. Organik madde kullanmanın tek dezavantajı, sonuçları görmenin konsantre sıvı gübrelere göre daha uzun sürmesidir ve biraz daha pahalıdırlar. Ancak doğru organik gübreler bitkileri 10 yıla kadar besleyebilir.

En yaygın organik gübre, hayvansal bir kaynaktan elde edilen kompost malzemesidir. Bu tür gübre topraktaki nemin korunmasına yardımcı olur ve ona gerekli besin maddelerini ekler.

Organik gübreler genellikle sentetik olanlardan daha çevre dostu olarak kabul edilir çünkü kimyasallar gibi toprağı veya yeraltı suyunu kirletmezler. Ancak tüm gübreler yanlış kullanıldığında bitkilerinize zarar verebilir; ne kadar gübre kullanacağınızı, ne zaman ve nasıl uygulayacağınızı bilmeniz gerekir.

2. İnorganik gübreler

Bunlar nitrojen (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi kimyasallardan yapılır. Bu kimyasallar, belirli bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılamak için birçok farklı kombinasyonda bulunabilir. İnorganik gübreler çok etkili olabilir, ancak bazı insanlar yerel su kaynaklarına karışabileceği veya solucanlar gibi toprak organizmalarına zarar verebileceği için bunları kullanmaktan endişe duymaktadır.

İnorganik gübreler, toprağa yeni bitki veya tohum ekerken sıklıkla kullanılır çünkü bitkilerin hızlı bir şekilde yerleşmesine yardımcı olurlar. Bu, bitkilerin, herhangi bir ek besin maddesi eklenmeden toprakta yetişenlere kıyasla, bitki başına daha fazla meyve ve sebze üretebileceği anlamına gelir.

Örneğin, sıfırdan bir bahçe kuruyorsanız, bitkileriniz organik gıda atıklarını yiyebilecek kadar büyüyene kadar kimyasal gübre kullanmak isteyebilirsiniz. İnorganik gübreler ayrıca organik bahçecilik yöntemlerine destek olarak da kullanılabilir. İnorganik gübreler herhangi bir organik madde içermez ve tüm bitkilerde kullanılabilir.

Uygulaması kolaydır ve suda çözünür veya granüler olabilirler. Bitki köklerini yakma olasılıkları organik gübrelere göre daha azdır, bu da onları fideler ve ev bitkileri gibi hassas bitkiler için uygun kılar. Organik gübrelerden daha ucuzdurlar.

Hangi Besin yada Gübreyi Kullanmalıyım?

Bitkileriniz için en iyi gübre türü, ne yetiştirmeye çalıştığınıza ve ne tür toprağa sahip olduğunuza bağlıdır. Bahçenizde sebze yetiştiriyorsanız yüksek düzeyde nitrojen, fosfor ve potasyum içeren bir gübre seçmek isteyeceksiniz.

Azot yeşil yaprakların ve sapların üretilmesine yardımcı olur, fosfor kök gelişiminin sağlanmasına yardımcı olur ve potasyum bitkinin sıcak veya soğuktan kaynaklanan strese dayanmasına yardımcı olur.

Çok amaçlı iyi bir gübre 10-10-10 NPK (azot, fosfor ve potasyum) olacaktır. Bu tür gübre çoğu bitki ve toprak türü için iyi sonuç verecektir.

Toprağınız kumlu veya kil bazlıysa, kumlu topraklar besin maddelerini iyi tutmadığından ve genellikle daha fazla nitrojene ihtiyaç duyduğundan, daha fazla fosforun yanı sıra 15-15-15 gibi daha yüksek bir NPK değerine sahip bir gübre kullanmak isteyebilirsiniz. kil bazlı topraklar bunu yapar.

Çiçek veya meyve ağacı yetiştiriyorsanız, Osmocote yavaş salınımlı granül gübre gibi daha yavaş salınımlı bir gübre kullanmak en iyisidir; bu gübre, saman veya çam iğneleri gibi organik malçlarla birlikte kullanıldığında ekstra besin sağlar. aynı zamanda bitkinizin tabanı etrafındaki nemi de tutar.

Pek çok farklı gübre türü mevcuttur ve her birinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Örneğin sıvı gübreler hızlı etki gösterir ancak genellikle pahalıdır ve eşit şekilde uygulanması zor olabilir. Pelet gübrelerin eşit şekilde uygulanması daha kolaydır ancak besinlerin bitkiler için kullanılabilir hale gelmesi daha uzun sürebilir.

Kompost gübresi ve yonca küspesi gibi organik gübreler faydalı olabilir ancak bunların iyi bir şekilde işleyebilmesi için parçalanması için zamana ihtiyaç vardır. Bazı organik sıvı beslemeler, hızlı besin takviyesine ihtiyaç duyan bitkiler için faydalıdır ancak bunlar da çok uzun sürmez.

Bahçeniz için hangi tür gübrenin en iyi olabileceğine karar verirken, ne tür bitkilere sahip olduğunuzu ve onların yaşamlarının bu aşamasında ihtiyaçlarının neler olduğunu dikkate almak önemlidir. Besinleri bitkilerinize ulaştırmanın çok sayıda yöntemi vardır. Birçok bahçıvan bahçelerinde çeşitli gübreler ve stratejiler kullanır.

En iyi gübre markaları

1. EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi

Hepsiburada Fiyatını Gör!

EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi bahçe ve balkon sebzeciliğinde, meyvelerde, bahçe çiçeklerinizde ve çim alanlarınızda, evlerinizdeki yapraklı, çiçekli tüm süs bitkilerinizde güvenle kullanabileceğiniz organik bir gübredir.

EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi’nin yakma özelliği olmadığı için, tüm uygulamalarda, toprak, torf vs. ile karıştırmaya gerek duymadan, tohumdan fide yetiştirmeye kadar doğrudan kökle temas ettirerek güvenle kullanabilirsiniz.

Kırmızı Kaliforniya Kültür Solucanlarının dışkılarından elde edilen, EkosolFarm Organik Solucan Gübresi sebze, meyve ve bitkinin verimini, dayanıklılığını, kalitesini arttırırken, doğal aromasını, nefasetini kazandırır, kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı direnç sağlar. Ayrıca bu gübrenin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Alman  Ceres Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu tarafından Organik Tarım’ın esaslarına dair yönetmelik çerçevesinde uygunluğu onaylanmıştır.

2. Biohumus Bitkisol Organik Bitki Besin Gübresi

Hepsiburada Fiyatını Gör!

Biohumus Organic Fertilizer canlı bir malzemedir.  Birçok faydalı mikroorganizma içerir.  Kompost sistemi ile herhangi bir kimyasal katkısız özel eko klima yöntemi ile Biohumus Organik Gübre üretilmektedir. Organik bir gübre olduğundan oldukça fazla faudası vardır. Bunlardan bazıları,

  • Toprağın sıkışmasını, toprağın oluşumunu önler.
  • Toprağın havalandırılmasını ve drenajını arttırır.
  • Su tutma kapasitesini arttırır.
  • Krem tabakasının oluşmasını engeller, çapa işçiliğini azaltır.
  • Bitki kökleri daha iyi büyür, derinleşir.
  • Toprağın pH’sını düzenler.
  • Toprağın tuzlanmasını önler.
  • Azot, fosfor, potasyum gibi bitki besinlerini sağlar.  Yavaş çözülebilir bir gübre gibidir.  Verilen toprağa kimyasal gübre miktarını azaltır.
  • Solucanlar, aktinomycetes, mikoriza gibi faydalı toprak organizmalarını arttırır.
  • Bitkilerde stres oluşmasını önler.
  • Toprağın biyolojik canlılığını arttırır.
  • Bitkilerin bağışıklık mekanizmasını güçlendirir.
  • Zararlılara ve hastalıklara karşı bitki direncini arttırır.

Kullanım Alanları:

  • İç Mekan Süs Bitkileri
  • Dış Mekan Süs Bitkileri
  • Çim Alanlarında
  • Meyve Ağaçlarında
  • Tüm Sebzelerde Kullanılabilir

3. Toru Bahçe Sığır İnek Büyük Baş Hayvan Gübresi

Hepsiburada Fiyatını Gör!

Sığır gübresi, mikroorganizma kapsamı ile toprağa çok yönlü yarar sağlayan bir gübre çeşididir. Toprağımızın fiziksel, kimyasal ve biyolojik niteliklerini düzelten ve topraklarımızda sınırlı düzeyde bulunan humus yanında özellikle bitki besinlerinin elverişli halde depolandığı yer ve yararlı mikroorganizmaların besini olarak büyük önem taşır.

Sığır gübresi, toprağın bünyesi, hacim ağırlık ve boşluklarını su tutma kapasitesini, rengini, ısınmasını, geçirgenliğini düzenler, su ve rüzgar erozyonuna dayanmasını sağlar. Yapıyı granüle hale getirir. Su tutma kapasitesini yükselmesini sağlar. Toprağın tava gelmesini yönetir ve işlenmesini kolaylaştırır. Kil oranı düşük kaba bünyeli topraklarda parçacıkların arasına girerek teksel yapıyı önler.

Sığır gübresi, organik artıklardan oluştuğundan bitkinin gereksinme duyduğu bütün elementleri içerir, özellikle en önemli bitki besini olan azotun kaynağını oluşturmaktadır. Toprağı bitki besinlerince zenginleştirmenin yanında çözünen bitki besinlerinin de depolanmasını sağlar. Sığır gübresi, kullanılan bölgede yer altı ve yer üstü sularında kirliliğe sebep olmaz.

Sığır gübresi, organik tarım için önemlidir. Üreticilerin isteklerinin yerine getirmesinde önemli bir yere sahiptir. İnsanların tüketimi için yetiştirilen gıdaların daha sağlıklı oluşmasında önemli bir yeri olan sığır gübresi, yetiştiriciler tarafından kullanılması önemlidir. Sığır gübresinin, hem organik tarımda hem de diğer bitki yetiştiriciliğinde önemi ve yeri tartışılmaz.

4. Soil Garden %100 Organik Hayvansal Gübre

Hepsiburada Fiyatını Gör!

BİTKİLERİNİZİN, FİDANLARINIZIN GELİŞİMİ İÇİN EN ÖNEMLİ EN SAĞLIKLI GÜBRE DOĞAL GÜBREDİR. Hayvan gübresi, bitkiler için olmazsa olmaz en temel gereksinimlerdendir. Hayvan gübreleri bir yandan bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddelerini sağlarken, diğer yandan da toprağın yapısını tarım için en uygun hale getirirler ve devam ettirirler. Suni gübrelerin 40-50 yılda doğaya verdiği zararlar görüldükçe binlerce yıldır kullanılan doğal hayvan gübresinin ne kadar önemli bir besin kaynağı olduğu, tahtının ne kadar sarsılmaz olduğu ortaya çıktı. Hayvan gübresi sonbaharda kullanılırsa bahçelerinizin kışın zor koşullarına direnmesine yardımcı olur. 2YIL BEKLETİLMİŞ ,YANMIŞ, TARIMDA KULLANIMA HAZIRDIR::

5. Vermisolid Katı Solucan Gübresi 20 Kg

Hepsiburada Fiyatını Gör!

VERMISOLID, Kırmızı Kaliforniya Solucanı adıyla bilinen Lumbricus Rubellis türü solucanların gübresinden elde edilir. VERMISOLID üretiminde  solucanların yemleri hiçbir atık, çöp vs içermez. Solucanlar sadece organik olarak yetiştirilen büyükbaş hayvan dışkıları ile beslenir. VERMISOLID bu özelliğiyle en yüksek verimlilik oranına sahip solucan gübresidir. VERMISOLID; toprağın fiziksel özelliklerini iyileştirir,  toprak daha kolay ufalanabilir hale gelir. Bunun sonucunda gübrelenmiş toprak gereken nemi tutar (SULAMA İHTİYACI %30 AZALIR) ya da fazla olanı süzer (BİTKİLER ÇÜRÜMEZ).

VERMISOLID AVANTAJLARI:

  • Toprağa doğal sağlığını, hayatını ve verimliliğini yeniden kazandırır.
  • Performans oranı ve diğer maliyet fayda durumlarına mükemmel fiyat.
  • Kullanımı güvenli, kolay ve zevkli.
  • Tohum çimlenmesini & kök büyümesini arttırmaktadır.
  • Bitki bağışıklık sistemini harekete geçirmektedir.
  • Beslenme döngüsünü etkinleştirerek bitkilerin daha fazla besin almasına katkıda bulunur.
  • Bitkilerin soğuğa karşı dayanaklılığını arttırır.
  • Kuraklık, sıkıştırma ve bakım uygulamalarının sebep olduğu strese karşı direnci arttırır.
  • Düşük fotosentezle ilişkili sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur.
  • Aşırı müdahaleyle tehlike oluşturmanın önüne geçer.
  • Saçak ve kara tabakayı yıkmaktadır.
  • Diğer bio-uyarıcıların uygulanması ihtiyacını ortadan kaldırır.
  • Diğer böcek ilaçları, mantar ilaçları, bitki ilaçları ve gübreye olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltır.

Çim, süs bitkileri, peyzaj bitkileri, sera sebzeciliği, açık alan sebzeciliği, bağlar, meyve bahçeleri, endüstriyel bitkiler ve ağaçlar gibi alanlarda kullanılabilir.

SSS – Sık Sorulan Sorular

Aşağıda gübreler ile ilgili en çok sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

1. Hangi gübre bitkiler için en iyisidir ve bahçecilik için faydalıdır?

Bitkiler için en iyi gübre büyük ölçüde onların özel ihtiyaçlarına bağlıdır. Genel olarak eşit miktarda nitrojen, fosfor ve potasyum (NPK) içeren dengeli bir gübre, genel büyüme için gerekli besinleri sağlayabilir.

Ancak toprak türü, bitki türü ve büyüme aşaması gibi faktörlerin dikkate alınması çok önemlidir. Toprak testi yapmak ve bahçecilik uzmanlarına danışmak, en uygun gübrenin belirlenmesine yardımcı olarak optimum bitki sağlığı ve verimliliğinin sağlanmasına yardımcı olabilir.

2. Gübreler Hangileridir? Bitkiler için Ne Yaparlar?

Bitkilere büyüme ve gelişmelerini desteklemek için gerekli besinleri sağlayan maddelerdir. Bu besinler arasında nitrojen, fosfor ve potasyumun yanı sıra ikincil ve mikro besinler de bulunur.

Besin seviyelerini yenilemek ve sağlıklarını ve üretkenliklerini arttırmak için genellikle toprağa veya doğrudan bitkilere uygulanırlar. Granül, sıvı ve toz gibi çeşitli formlarda bulunurlar ve organik veya sentetik yapıda olabilirler.

3. Hangi gübrede azot fosfor ve potasyum bulunur?

Azot, fosfor ve potasyum içeren bir gübreye genellikle NPK gübresi denir. Bu tip gübre, bu temel besin maddelerinin dengeli bir kombinasyonunu sağlamak üzere özel olarak formüle edilmiştir. Farklı NPK gübrelerinde azot, fosfor ve potasyum oranları, bitkilerin özel ihtiyaçlarına ve büyüme aşamalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

4. Gübre nasıl çalışır?

Bitkilere gerekli besinleri sağlayarak çalışırlar. Toprağa veya doğrudan bitkilere uygulandığında azot, fosfor, potasyum ve bitkilerin çeşitli biyolojik işlemler için ihtiyaç duyduğu diğer mikro besinleri açığa çıkarırlar.

Bu besinler bitki kökleri tarafından emilir ve fotosentez, hücre bölünmesi, protein ve enzim üretimi gibi işlevler için kullanılır. Topraktaki besin seviyelerini yenileyerek bitkilerin metabolik faaliyetlerini desteklemek ve optimum sağlık ve üretkenliğe ulaşmak için yeterli besin kaynağına sahip olmasını sağlarlar.

5. Gübre neyden yapılır?

Bitkiler için gerekli besinleri sağlayan çeşitli bileşenlerden oluşurlar. Tipik olarak üç ana besin içerirler: nitrojen (N), fosfor (P) ve potasyum (K). Bu besinler hem organik hem de inorganik kaynaklardan elde edilebilir.

İnorganik gübreler genellikle kaynak olarak mineral tuzları kullanırken, organik gübreler kompost, gübre veya bitki artıkları gibi doğal malzemelerden elde edilir. Ayrıca bitkilerin özel ihtiyaçlarına ve toprak koşullarına bağlı olarak kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi ikincil ve mikro besinleri de içerebilirler.

6. 30-0-10 gübresi ne için kullanılır?

30-0-10 gübresi öncelikle sağlıklı çim büyümesini teşvik etmek için kullanılır. Bu gübredeki sayılar içerdiği nitrojen (%30), fosfor (%0) ve potasyumun (%10) yüzdesini temsil etmektedir.

Yüksek nitrojen içeriğiyle yemyeşil bitki örtüsünü canlandırır ve genel çim gelişimine yardımcı olur. Fosforun yokluğu, toprağın bu besin maddesinden zaten yeterli düzeyde bulunduğunu gösterirken, potasyum bileşeni kök gelişimini destekler ve çimlerin strese ve hastalıklara karşı direncini artırır.

7. 20-20-20 gübresi domatese iyi gelir mi? kötü mü gidiyor?

Özellikle erken büyüme aşamalarında domates bitkileri için uygun olabilir. Azot, fosfor ve potasyumun bu dengeli oranı, sağlıklı bitki örtüsünü, kök gelişimini ve meyve üretimini destekler.

8. NPK Ne Demektir?

Gübre aldığınızda ambalajın üzerinde 15-10-10 gibi bir NPK oranı göreceksiniz. Bu oran, gübrenin %15 azot, %10 fosfor ve %10 potasyum içerdiği anlamına gelir. Tüm bitkilerin büyümesi için bu üç elemente ihtiyacı vardır. Bazı bitki türleri bu elementlere diğerlerinden daha fazla ihtiyaç duyar, bu nedenle bazıları farklı oranlar içerir. Bu oran tüm sentetik gübre ambalajlarında ve çoğu organik gübrede listelenmiştir.

Ancak domates bitkileri olgunlaşıp meyve vermeye başladıkça fosfor içeriği daha yüksek olan bir gübre daha faydalı olabilir. Gübrelerin bozulup bozulmadığına gelince, eğer uygun şekilde saklanırsa ve kuru tutulursa çoğu gübrenin raf ömrü uzun olur.

9. Bitki nasıl gübrelenir?

Bir bitkinin gübrelenmesi basit bir işlemdir. Bitkinin ihtiyaçlarına göre uygun gübreyi seçerek başlayın. Önerilen dozaj için ambalajın üzerindeki talimatları izleyin.

Yapraklarla doğrudan temastan kaçınarak bitkinin tabanına yavaşça uygulayın. Son olarak, besin maddelerinin toprağa nüfuz etmesine ve köklere ulaşmasına yardımcı olmak için bitkiyi iyice sulayın.

En iyi sonuçları elde etmek için önerilen gübreleme programını takip etmek ve belirli bitki türlerine ve büyüme aşamasına göre ayarlama yapmak önemlidir.

10. Hangisi daha iyi: sıvı gübre mi yoksa granül gübre mi?

Sıvı gübre bitkiler tarafından daha hızlı emilir ve besinleri hemen sağlar, granül gübreler ise daha yavaş salınan bir gübredir. Bitkilerinizi hemen canlandırmak veya belirli besin eksikliklerini tedavi etmek istiyorsanız sıvı gübreler harika bir seçenektir. Granül gübreler ise belirli bir süre boyunca beslenmeye daha uygundur. Granül gübrelerin bir diğer avantajı da bitkilerinizi yakma ihtimalinin daha düşük olmasıdır.

Okuyucunun Dikkatine; Sitemizde yer alan pazar yeri bağlantıları satış ortaklığı (#Affiliatemarketing - #satışortaklığı) içerir. Tavsiyelist.com bağlantılardan gelir/komisyon elde edebilir. Sitemizde yer alan ürün bağlantıları üzerinden bir satın alma gerçekleştirdiğinizde bu durum sizin satın alma fiyatınızı değiştirmez. Bu içeriğe erişim sağladığınız zamana göre tavsiye listelerimizde yer alan ürün fiyatlarında ve özelliklerinde değişiklikler olmuş olabilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan tavsiyelist.com sorumlu değildir.

Hüseyin, uzun süredir tavsiyelist.com sitesinin şef editörlüğünü yapmaktadır. İşletme mezunu olan ve finans alanında meslek hayatına devam eden Hüseyin, Finans, Elektronik, Donanım, Sosyal Medya ve En iyiler kategorilerimizin içeriklerini üretmektedir.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir