Türkiye’de her üç yetişkinden birinde yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve pek çoğunda da düşük kan basıncı (hipotansiyon) görülüyor. Eğer onlardan biriyseniz, evde kan basıncınızı günlük olarak ölçmek için tansiyon aletinin önemli bir araç olduğunu görebilirsiniz. Bu, sağlığınızdaki beklenmedik değişiklikleri takip etmenize ve doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekip gerekmediğini size söylemenize yardımcı olabilir. Bu içeriğimizde en iyi tansiyon aleti hangisi sorusunu cevaplayacağız ve kapsamlı araştırmalarımız sonrasında oluşturduğumuz en iyi tansiyon aleti markası tavsiye listemizi paylaşacağız.
Önemli: Öncelikle sağlık çalışanı olmadığımı ve yazdıklarımın tıbbi tavsiye veya görüş olmadığını belirtmek isterim. Tansiyon ile ilgili tüm merak ettiklerinizi doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ediyoruz.
Evde Tansiyonunuzu Neden İzlemelisiniz?
Hipertansiyonunuz varsa evde kan basıncınızı izlemek, onu kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Evde izleme aynı zamanda hipertansiyonu ilk etapta tanımlamanıza da yardımcı olabilir ve risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, özellikle de ailenizde kalp hastalığı geçmişiniz varsa veya başka hastalıklarınız varsa, evde tansiyon ölçüm cihazına yatırım yapmak faydalı olabilir.
Tansiyon aleti kullanmak, sonuçları sağlık uzmanınızla paylaşabilmeniz için bir zaman çizelgesi oluşturmanıza olanak tanır. Kan basıncınızı evde izlemenin bir başka iyi nedeni de, bazen kan basıncınızı kontrol ettirmek için doktora gitmenin, kan basıncınızın yükselmesine neden olacak kadar stresli olabilmesidir. Buna “beyaz önlük hipertansiyonu” adı verilir ve evde, rahat bir ortamda tansiyonunuzu kontrol ederek bu durumdan kaçınabilirsiniz.
Bunun tersi de “maskeli hipertansiyon” olarak bilinen bir olasılıktır – bazı insanlar pratisyen hekimin ofisinde normal ölçümler yapar, ancak diğer zamanlarda aslında tespit edilemeyen yüksek tansiyona sahiptir. Evde kan basıncı izleme bunu tespit edebilir. Ayrıca Preeklampsi veya hamileliğin neden olduğu hipertansiyon yaşıyorsanız evde izleme de oldukça faydalıdır.
Dijital ve Manuel Tansiyon Ölçüm Cihazları Arasındaki Fark Nedir?
Dijital tansiyon aleti modelleri manşeti otomatik olarak şişirir, ölçer ve indirir. Bir düğmeye basılarak çalışırlar ve manuel monitörlerden daha iyi performans gösterme eğilimindedirler. Kullanımı daha kolay ve ‘kusursuz’ olduğundan, otomatik model evdeki insanlar tarafından kullanılmaya daha uygundur. Bazı modellerde kan basıncı değerinin normal aralıklara göre nerede düştüğünü gösteren renkli göstergeler bulunur. Bazı dijital monitörler ayrıca okumaları saklama, ortalama okumaları gösterme veya belirli bir zaman dilimi içinde alınan çok sayıda ölçümü görüntüleme gibi bir dizi ek özellik ile birlikte gelir.
Manuel tansiyon aletlerinin üst kol manşetleri elle şişirilir ve kullanıcının manuel olarak okuduğu bir gösterge ve kadran içerir. Ayrıca yerleşik bir stetoskop içerirler. Bu tür kan basıncı ölçüm cihazları genellikle dijital olanlardan daha ucuzdur, ancak özellikle başka bir kişinin yardımı olmadan daha az doğruluk riski taşırlar. Stetoskopun duyulması zor olabileceğinden, herhangi bir düzeyde işitme kaybı olan kişiler de bu tür monitörlerden kaçınmayı düşünmelidir.
Üst Kola Takılan Tansiyon Aleti mi Bileğe Takılan Tansiyon Aleti mi Alınmalı?
Tansiyon ölçüm cihazlarının çoğunluğu üst kol tipindedir, ancak biraz aşırı büyük kol saatine benzeyen bilek manşet modellerinde de bir artış görüyoruz. Tam olarak belirtildiği gibi kullanıldığında üst kol ve bilek manşet modelleri arasında doğruluk açısından pek bir fark bulunmamasına rağmen, tıp camiası bilek manşet modellerinin kullanım yanlışlığı olabileceğinden üst kola takılan tansiyon aletlerini daha çok öneriyor.
Bilekten Tansiyon Ölçüm Cihazları Yanlış Sonuç Verir mi?
Bilekten tansiyon ölçen modellerin takılması daha kolay olabilir (saat gibi), ancak doğru bir okuma için bunları gereken yükseklikte tutmak daha zordur. Bilekten kan basıncı ölçen tansiyon aletleri vücut pozisyonuna son derece duyarlıdır. Doğru bir ölçüm için kolunuz ve bileğiniz kalp seviyesinde olmalıdır. Bu, kolunuzun doğal pozisyonu olduğu için kol manşetiyle kolaydır, ancak bileğiniz için yönetimi biraz daha zordur. Fakat artık teknolijinin gelişmesiyle birlikte bilekten ölçer tansiyon aletleri de sensörleriyle doğru pozisyonu almanıza yardımcı oluyor.
Bir Tansiyon Aletinde Aranacak Özellikler
Manşet boyutu: Üst kol tarzı tansiyon aletleri genellikle standart olarak orta büyüklükte bir manşetle birlikte gelir. Bu, kullanıcıların çoğunluğu için uygun olsa da, son derece büyük veya küçük kollarınız varsa, farklı büyüklükte manşetlere sahip olan tansiyon aleti arayabilirsiniz.
Monitör: Monitörün düğmelerinin ve ekranının sizin için kolay okunabilir ve kullanılabilir olduğundan emin olun. Üst kol manşeti tarzı monitörler genellikle bilek manşetli benzerlerine göre daha büyük, okunması daha kolay ekranlara sahip olacaktır. Görüşünüz iyi değilse, sonuçlarınızı yüksek sesle bildiren konuşan tansiyon aleti monitörünü bile düşünebilirsiniz.
Ayarlanabilir şişirme seviyesi: Manşetin sistolik kan basıncının üzerinde bir seviyeye kadar şişirilmesi gerekir, ancak otomatik şişirme ayarı çok daha yüksek olabilir ve rahatsız edici olabilir. Bazı modellerde basıncı programlayabilmeniz için ayarlanabilir bir şişirme seviyesi bulunur.
Tarih ve saat damgalı hafıza: Bazı monitörler, son tarih ve saat damgalı kan basıncı ölçümlerini saklayabilir; bu, siz ve doktorunuz için eğilimleri ve kalıpları belirlemede yararlı olabilir. Bazı tansiyon ölçüm cihazlarının iki kullanıcı için ayrı hafıza deposu da vardır. Hatta misafir modu bulunur. Bu da sizin ölçüm değerlerinizin bozulmadığı anlamına gelir. Ayrıca birçok uygulama tabanlı monitörün size daha iyi bellek depolama seçenekleri sunacağını ve hatta sağlıkla ilgili diğer uygulamalarla (Apple Health gibi) entegre olabileceğini de belirtmekte fayda var.
Kan basıncı verilerinin ortalaması: Gerçek kan basıncınız klinik olarak “uzun bir süre boyunca ortalama seviye” olarak tanımlanır; bu nedenle, çok sayıda ölçüm alabilen ve sonuçların ortalamasını alabilen bir monitör, kan basıncı gibi tek bir noktayı almaktan daha doğru bir rakam verecektir.
Düzensiz kalp atış hızı göstergesi: Monitörün kalp atış hızınızda bir bozukluk tespit etmesi durumunda ekranda bir uyarı verilir. Bu gibi özelliklli bir cihaz düşünebilirsiniz.
En İyi Tansiyon Aleti Hangisi?
Sonuçta en iyi tansiyon aleti, kullanırken kendinizi en rahat ve güvende hissettiğiniz cihazdır. Klinik veya tıbbi olarak doğrulanmış olmalı, kolunuza tam olarak oturan ve günlük ölçümlerinizi kaydetmenizi ve takip etmenizi kolaylaştıran bir üst kol manşetiyle birlikte verilmelidir. Yaptığımız kapsamlı araştırmalar sonrasında en iyi tansiyon aleti tavsiye listemiz aşağıdaki gibidir.
En İyi Tansiyon Aleti Markaları ve Tavsiyeleri
Kapsamlı araştırmalarımız, kullanıcı deneyimi ve fiyat/performans sonrasında oluşturduğumuz en iyi tansiyon aleti tavsiye listemizi aşağıda görebilirsiniz.
1. Omron M7 HEM-7361T-EBK Koldan Ölçer Çift Hafızalı Tansiyon Aleti
- Ölçüm yeri: Üst Koldan
- Güç: Pilli ve Adaptörlü
- Konuşma: Yok
- Manşet Boyu: 22cm 42cm arasında ayarlanabiliyor.
- Hafıza: Var (100 Ölçüm)
- Kullanıcı sayısı: 2
- Misafir modu: Var
- Akıllı telefon bağlantısı: Var
- Atriyal Fibrilasyon Göstergesi (Kalp Ritim Bozukluğu): Var
- Sabah Tansiyonu Göstergesi: Var
- Garanti: 5 yıl
En iyi tansiyon aleti listemizin 1. sırasında Omron’un oldukça teknolojik ve özellikli ”Omron M7” tansiyon aleti bulunuyor. Bu tansiyon aletinin bir tür kalp ritim bozukluğu olan ”Atriyal Fibrilasyon” saptama özelliği bulunuyor. Atriyal Fibrilasyon belirtilerinde çarpıntı, Kalp atışlarının rahatsız edici bir şekilde, hızlı ve düzensiz hissedilmesi, bazen çarpıntı hissedilmez ama çabuk yorulma olması vb. belirtileri bulunuyor. Eğer bu duurmlardan şüpheleniyorsanız yada olmuşken en iyisi olsun diyorsanız Omron M7 tansiyon aletini düşünebilirsiniz.
Cep telefonu uygulaması başarılı. Bluetooth bağlantısıyla tanımladığınız kullanıcı numarasına göre tansiyon ve nabız değerlerini kaydediyor. Geçmiş verileri liste veya grafik olarak görüntüleyebiliyor, her bir ölçümle ilgili not ekleyebiliyorsunuz. Belirttiğiniz tarih aralığı için Excel veya CSV formatında rapor oluşturarak paylaşma imkanı var.
İki kullanıcı haricinde misafir kullanıcı modu olması harika bir özellik. Bu sayede misafirlerinizin tansiyon ölçümleri kayıt altına alınmadığı için sizin değerlerinizi bozmuyor. Misafir modu için ayrı bir tuş yok. Cihaz kapalıyken sağ ok tuşuna basılı tutup Start’a basılmalı.
iPhone sağlık uygulamasıyla, yaptığınız ayarlara göre, iki yönlü veri paylaşımı yapabiliyor. Yüksek kesinlik ve hassasiyetle Atriyal Fibrilasyon olasılığını saptadığı belirtilmiş, Afib menüsüyle 30 saniye aralıklı üç ölçüm alıyor.
M7 için gönderilen taşıma çantası kaliteli. Ürün, kutusunda 4 adet AA pil ile geliyor. Adaptörle kullanım da mümkün ancak adaptör kutuya dahil değil, ayrıca satın almak gerekiyor. M7 tansiyon aleti, diyabetlilerin ve hamilelerin kullanımı için de özel olarak klinik onaylıdır.
2. Omron M4 Tansiyon Aleti
- Ölçüm yeri: Üst Koldan
- Güç: Pilli
- Konuşma: Yok
- Manşet Boyu: 22cm 42cm arasında ayarlanabiliyor.
- Hafıza: Var (60 Ölçüm)
- Kullanıcı sayısı: 2
- Misafir modu: Var
- Akıllı telefon bağlantısı: Var
- Garanti: 5 yıl
En iyi tansiyon aleti tavsiye listemizin 2. sırasında Omron markasının ‘’Omron M4 Dijital Tansiyon Aleti’’ bulunuyor. M4 tansiyon aleti, diyabetlilerin ve hamilelerin kullanımı için özel olarak klinik onaylıdır. Hafıza modu vardır ve 60 ölçümü hafızasında saklayabiliyor. 2 kişi kullanım özelliği mevcuttur. Sizin ölçümlerinizin karışmaması için misafir modu da bulunuyor. Tansiyon aletinin manşet doğru sarım göstergesi ve düzensiz nabız atış göstergesi bulunuyor. Ayrıca telefonunuza Bluetooth ile bağlayıp ölçümlerinizi takip edebiliyorsunuz. Uygulama Bluetooth bağlantısı ile senkronize olup geçmiş ölçümleri alıyor ve istatistik tutuyor. Günümüz için oldukça kullanışlı bir özellik olduğundan akıllı telefon kullananlar bu özelliğe öncelik verebilirler.
1. sıradaki Omron M7 arasında genel olarak 2 fark bulunuyor. Bu üründe Atriyal Fibrilasyon Göstergesi (Kalp Ritim Bozukluğu) bulunmuyor ve M7’nin 100 ölçüm hafızası bulunurken M4 te 60 ölçüm hafızası bulunuyor. M4 ise taşınabilirlik konusunda daha eleverişli görünüyor.
3. Braun BPW4500 Bilekten Tansiyon Aleti
- Ölçüm yeri: Bilekten
- Güç: Pilli
- Konuşma: Yok
- Hafıza: Var
- Akıllı telefon bağlantısı: Var
- Garanti: 2 yıl
Listemizin 3. sırasında oldukça pratik ve şık bir tansiyon aleti olan Braun BPW4500 bulunuyor. Şıklık ve taşınabilirlik anlamında efsane. Ölçümleri de oldukça tutarlı. Cihazı kolunuza taktıktan sonra sensörü ile bileğinizi ne kadar havada tutacağınızı yönlendiriyor. Bluetooth bağlantısı da oldukça kullanışlı. Tüm ölçümlerinizi telefonunuzda görebiliyorsunuz.
4. Beurer Bc 54 Bluetoothlu Bilekten Ölçer Tansiyon Aleti Cihazı
- Ölçüm yeri: Bilekten
- Güç: Pilli
- Konuşma: Yok
- Kullanıcı sayısı: 2
- Hafıza: Var
- Akıllı telefon bağlantısı: Var
- Garanti: 2 yıl
Bilekten tansiyon ölçer en iyi cihazlardan birisi. Ekranı gayet güzel okunuyor ve e sonucu da hızlı gösteriyor. Rakipleri Alman Braun BPW4500 ve Japon Omron RS7. Eğer bilekten ölçer cihaz almayı düşünüyorsanız bu 3 markayı inceleyebilirsiniz.
5. Omron M2 Dijital Tansiyon Aleti (7121-E)
- Ölçüm yeri: Üst Koldan
- Güç: Pilli
- Konuşma: Yok
- Manşet Boyu: 22cm 32 cm arasında ayarlanabiliyor.
- Hafıza: Var (30 ölçüm)
- Kullanıcı sayısı: 1
- Misafir modu: Yok
- Akıllı telefon bağlantısı: Yok
- Garanti: 5 yıl
En iyi tansiyon aleti tavsiye listemizin 5. sırasında fiyat/performans olarak nitelendirebileceğimiz Omron markasının ‘’Omron M2 (7121-E) Dijital Tansiyon Aleti’’ bulunuyor. Buraya dikkat: Omron’un M2 isimli 2 ayrı tansiyon aleti bulunuyor. Burada önerdiğimiz 7121E kodlu olan model hafızalı, 7121J kodlu olan model hafızasızdır. Hafızalı modeli seçmeniz sizin ve doktorunuz için tansiyon seviyelerinizi görebilir olması adına oldukça yararlı olacaktır.
Tansiyon aletinin özelliklerine gelirsek;
CE belgesi mevcut ve tutarlı ölçümler yapabiliyor. Pilli yada elektriğe bağlayıp kullanılabiliyorsunuz. Kutusunun içinde 4 adet pille geliyor. Bu modelde verilerinizi kayıt altında tutabiliyorsunuz. Cihaz 30 ölçümü hafızasında tutabiliyor.
- Tek tuş ile kolay kullanım sağlıyor.
- Son 30 ölçümü hafızasında tutabiliyor.
- Ölçülen son ölçümü gösterme özelliği bulunuyor.
- Düzensiz kalp atışı algılama fonksiyonu mevcut.
- Kola sarılan manşetin doğru sarılıp sarılmadığını gösteriyor ve yanlış sarılırsa uyarı veriyor.
- Manşetin kolda şişirilirken daha az rahatsızık veren ‘’intellisense’’ teknolojisi kullanılmış.
Omron M2 oldukça kaliteli bir tansiyon aleti. Eğer akıllı telefonda ölçümlerinizi takip etmeye ihtiyacınız yoksa bu modeli kesinlikle tercihleriniz arasına alabilirsiniz.
6. Braun BUA6350 Koldan Ölçer Tansiyon Aleti
- Ölçüm yeri: Üst Koldan
- Güç: Pilli
- Konuşma: Yok
- Manşet Boyu: Büyük ve küçük kollar için 2 farklı kol manşeti ile geliyor.
- Hafıza: Var
- Kullanıcı sayısı: 2
- Misafir modu: Yok
- Akıllı telefon bağlantısı: Var
- Garanti: 2 yıl
En iyi tansiyon aleti listemizin 6. Sırasında Braun’un kaliteli ve renkli ekranlı BUA6350 kodlu tansiyon aleti bulunuyor. Baraun’un bu modelinde Bluetooth üzerinden telefon ile bağlantı sağlayıp sonuçları telefondan görebilme imkanı bulunuyor. 2 profil için iki farklı telefon ile eşleştirilip hangi profilden ölçüm yaptıysanız doğru cihaza anında veri gönderiliyor. Son derece sessiz çalışıyor ve 2 farklı kol bandı ile geliyor. Düzensiz nabız algılayıcısı da bulunuyor. Braun’un 6150 kodlu 1 alt modeli daha bulunuyor. 6150’de bluetooth bulunmuyor ve 2×40 ölçüm hafızası bulunuyor.
7. Wohler Tansiyon Aleti (JPD-HA200 ST1 K)
- Ölçüm yeri: Üst Koldan
- Güç: Pilli ve USB’li
- Konuşma: Var
- Hafıza: Var
- Kullanıcı sayısı: 2
- Misafir modu: Yok
- Akıllı telefon bağlantısı: Yok
- Garanti: 2 yıl
Listemizin 7. Sırasında fiyat/performans diyebileceğimiz bir tansiyon aleti var. Bu modelde özellikle yaşlılarımız için önemli olan ‘’konuşma‘’ özelliği bulunuyor. Fakat aynı modelin konuşma özelliği olmayanı da var. Bu nedenle JPD-HA200 ST1 K kodlu cihaz olduğundan emin olmalısınız. Kodun sonundaki ‘’K’’ harfi konuşan oduğunu simgeliyor.
Tansiyon aletinin özelliklerine gelirsek;
- Ritim bozukluğu tespiti yapabiliyor.
- Tek dokunuşla ölçüm yapabiliyor.
- 2 kişi ayrı ayrı kullanabiliyor ve 99 ölçümü hafızasında tutuyor.
- Türkçe konuşma özelliği mevcut.
- Taşınabilirliği oldukça ideal. Seyahat dostu.
8. Beurer Bc 21 Bilekten Ölçer Türkçe Konuşan Tansiyon Aleti
- Ölçüm yeri: Bilekten
- Güç: Pilli
- Konuşma: Var
- Hafıza: Var
- Kullanıcı sayısı: 2
- Misafir modu: Yok
- Akıllı telefon bağlantısı: Yok
- Garanti: 2 yıl
Listemizin 8. Sırasında bir Alman markası olan oldukça pratik ve kaliteli bilekten ölçer tansiyon aleti bulunuyor. Ürünün Türkçe konuşma özelliği mevcut. İsterseniz sesini de kapatabiliyorsunuz. Boyutu küçük olduğundan taşıma konusunda da elverişli ve seyahat dostu. Kalp ritmi bozukluğu uyarı göstergesi bulunuyor. 2 kullanıcıya kadar hafıza desteği bulunuyor.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
1. Normal kan basıncı aralığı nedir?
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg olarak izlenir. Kan basıncı, kişiden kişiye farklılık gösterse de ideal sistolik kan basıncı 120 ila 130 mmHg aralığındadır. Küçük tansiyon olarak bilinen diyastolik kan basıncının ise 70-90 mmHg aralığında olması ideal seviye olarak kabul edilir.
2. Kan basıncı ölçüm cihazımın doğru olup olmadığını nasıl anlarım?
Kan basıncı ölçüm cihazınızın doğru bir ölçüm gösterdiğinden emin olmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- Kan basıncınızı ölçtükten sonraki 30 dakika içinde sigara içmekten, kafein tüketmekten veya egzersiz yapmaktan kaçının.
- Sırtınız dik, ayaklarınız düz ve bacaklarınız çapraz olmayacak şekilde oturun.
- Kolunuzu düz bir yüzeye koyun.
- Manşonu doğrudan dirseğinizin kıvrımının üzerine yerleştirin.
- 1 dakika arayla en az iki ölçüm yapın.
- Okumaları her gün aynı saatte yapın.
- Manşeti giysilerin üzerine koymayın.
3. Hangi Tansiyon Aleti Daha İyi? Kol mu yoksa Bilek tansiyon aleti mi?
Kol manşetli tansiyon aletleri genellikle bilek manşetli cihazlara göre daha fazla tercih edilir, çünkü bilek manşet monitörleri hatalı kullanımdan dolayı ölçümlerde hata olabilir.
4. Kan basıncı ölçümünüz her iki kolda da aynı mı olmalı?
Her iki kol arasındaki kan basıncı ölçümlerindeki küçük bir fark genellikle endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, sistolik (büyük) veya diyastolik (küçük) kan basıncı ölçümünüzde sürekli olarak 10 milimetreden (mmHg) fazla cıva farkı varsa, bu farklılık bir hastalığın işareti olabileceğinden sağlık uzmanınızla konuşmayı düşünmelisiniz.
Diğer Faydalı İçeriklerimiz;