1. Anasayfa
  2. Teknoloji

En iyi Nem Alma Cihazı Tavsiyesi, Önerisi ve Markaları 2024

Rutubet, küf ve yoğuşmayla mücadele için nem alma cihazlarını araştırdık ve en iyi nem alma cihazı tavsiye listesi hazırladık.

En iyi Nem Alma Cihazı Tavsiyesi, Önerisi ve Markaları 2024

En iyi nem alma cihazları, havadaki fazla nemi çekerek, evlerimizde nem ve küf oluşumuyla mücadele etmenin yanı sıra, sağlığımızı korumamıza ve giysilerin iç mekanda kurutulmasına yardımcı olabilir.

Yaklaşık 7 yıldır nem alma cihazı kullanan birisi olarak piyasadaki en iyi nem alma cihazlarını test ettim; Meaco, Olefini, Trotec ve daha fazlasının en çok satanlarını adım adım sıralayarak, her birinin havadan günde kaç litre su çıkarabildiğini, ne sıklıkta çıkarabildiğini, nem alma cihazının su deposunu, kullanım kolaylığını, gürültü seviyelerini, enerji kullanımını ve tabii ki fiyatlarını karşılaştırdım. Aşağıda nem alma cihazı ile ilgili tüm merak ettiğiniz bilgileri bulacaksınız.

Yüksek Neme Ne Sebep Olur? Sağlığa Zararı Var mı?

Yüksek nem, dış hava şartları dışında giysilerinizin evde kurutulması, banyo sonrası oluşan buhar, yemek pişirme sonrası oluşan buhar, duvarınızda ve pencerelerinizdeki sızıntılar ve yetersiz havalandırma gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bu sıcak ve nemli ortam, küf ve bakteriler için ideal bir üreme alanıdır.

Tedavi edilmediği takdirde bu durum hoş olmayan kokulara, mobilyalarda hasara, küf lekelerine, ahşapta çürümeye ve hatta yapısal hasara neden olabilir; yüksek nem seviyelerinin astım ve alerji gibi durumları daha da kötüleştirmesiyle sağlığınız üzerindeki olumsuz etkisinden bahsetmiyorum bile. .

Özellikle bebek ve küçük çocuklarınız varsa kesinlikle nem takibi yapmalısınız. Sadece nem değerini ortalamalarda tutarak çocuğunuzun uykusunun bölünmeden ve terlemeden sağlıklı uykusunu almasını sağlayabilirsiniz.  Nemli hava burunu tıkadığı için üst solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarır. Ayrıca astım ve alerjik durumları tetikler. Nem kontrolü bu şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Nem Alma Cihazına İhtiyacınız Var mı?

Evinize bir nem alma cihazının gerekip gerekmediğini bilmek için birkaç faktör vardır: Her şeyden önce evinizde nasıl hissettiğinize dikkat etmeniz önemlidir.

Evdeki nem oranı: Sıcak ve yapışkan veya soğuk ve nemli hissetmek, evdeki nem sorunlarının göstergesidir. Evinizdeki nem (RH) seviyesi %40 ile %60 arasında değişmesi gerekmektedir.  Bu durumu kontrol etmek için 200-500 TL civarında satılan bir nem ölçer cihazı kesinlikle edinmelisiniz. Benim kullandığım ve çok memnun olduğum cihaz Xiaomi Mijia Nem ÖlçerOda sıcaklığı ve nem durumunu ölçüyor. Telefon ile senkronize edip , verileri telefonda görebilirsiniz.

Evde küf var mı?: Küf ve küf oluşumu, eviniz için bir nem alma cihazı satın almanız gerektiğinin bir işaretidir. Yüksek nem seviyeleri, küf veya küf kokusu üretebilen küf ve mantar oluşumuna yol açabilir. Bu kokuları fark ederseniz nem alma cihazı yardımcı olabilir.

Kıyafetler, çarşaf ve yorganlar nemli mi?: Dolabınızdan gömleğinizi aldınız ve sanki kuru gibi değil de tam kurumamış çamaşır gibi hissediyorsanız yada yatağınıza yattığınızda soğuk ve nemli gibi geliyorsa odanızda yüksek nem oranı vardır. Eğer bu durumu kısa sürede düzeltmezseniz kıyafet dolabınızın alt tarafındaki kıyafetlerinzide zamanla küf oluşumu başlar. Dolabınızın kapağını her açtığınızda küf kokusu hissetmeye başlarsınız. Sonrasında ise duvar köşelerinde kararma ve küf başlar.

Evinizde yapısal sorunlar var mı?: Evinizde nemden kaynaklanabilecek bazı sorunları gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Ahşabın çürümesi, soyulan duvar kağıdı veya kabaran boya ve tabii ki pencerelerinizde gözle görülür yoğunlaşma veya eşiklerdeki su lekeleri, evdeki nem sorunlarının işaretidir.

Nem Alma Cihazı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Nem alma cihazı tavsiye listemize geçmeden önce nem alma cihazı alırken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda görebilirsiniz. Bu bölüm oldukça önemli çünkü nem alma cihazı gibi teknolojik bir aleti aldığınızda minimum 10 sene kullanacağınızı düşünerek alın ve ihtiyacınıza göre alın ki sonradan keşke bir üst modelini alsaydım demek zorunda kalmayın. Biz size gerekli tüm bilgileri bu makalede sunacağız.

1. Nem Alma Kapistesi

Hangi tür nem alma cihazının ihtiyaçlarınıza en uygun olduğuna karar verdikten sonra, tahliye oranlarını dikkate almak isteyeceksiniz.

Bir nem alma cihazının ekstraksiyon hızı, belirli bir zaman diliminde havadan ne kadar nem çıkarabileceğinin ortalamasıdır. Çoğunlukla bu, günde litre cinsinden ölçülür, dolayısıyla günde 10 L’lik bir ekstraksiyon oranı, nem alma cihazının sürekli çalıştırılması durumunda 24 saat içinde 10 litre nem çekebilmesi gerektiği anlamına gelir. Uygulamada bu aynı zamanda odanın nem seviyelerine ve ortam sıcaklığına da bağlıdır.

Genel olarak konuşursak, 10, 12, 14, 16, 18, 20 ve 25L hatta daha yüksek litrelerde tahliye oranları sunan nem alma cihazlarını bulacaksınız. Ekstraksiyon oranı ne kadar yüksek olursa makine o kadar güçlü olur, ancak genellikle daha büyük, daha ağır, daha pahalı ve nem alma cihazının çalıştırılması da daha pahalı olur.

Ayrıca çok daha düşük ekstraksiyon oranları sunan çok sayıda nem alma cihazı da bulacaksınız; en küçük nem alma cihazlarından bazıları günde yalnızca 0,3 L nem çeker. (Oldukça yetersiz)

Sizin için doğru nem alma cihazı, odanızın büyüklüğüne, nem sorunlarınızın ölçeğine ve cihazın nemi ne kadar hızlı gidermesini istediğinize bağlı olacaktır. Çoğu nem alma cihazı önerilen bir oda boyutuyla birlikte gelir; bu nedenle eviniz için en iyi nem alma cihazını seçerken bunu bir ölçü olarak kullanın.

Ben bahçe katı ve kuzey cephede kalan 20 m2 odam için 20lt’lik nem alma cihazı kullanıyorum. %80’e çıkan nem oranını yaklaşık 2 saatte %55’lere getirebiliyor. Otomatiğe aldığımda ise nem tekrar yükseldiğinde otamatik çalışıyor ve tekrar istediğim nem oranına getirdiğinde duruyor. Bu döngüsel olarak devam ediyor. Nem durumunu şöyle düşünün; nem oranı %60’a geldi diyelim. Banyo buharı, yemek buharı, çayın kaynaması sonrası oluşan buhar, kurutma makinesi kullanılması yada yazın dış havadaki nemin yüksek oluşu nedeniyle nem tekrar yükselmeye başlar. Cihazda bu nemi kontrol atında tutmaya çalışır.

2. Gürültü Seviyeleri

Bir nem alma cihazına yatırım yapmadan önce gürültü seviyelerini de göz önünde bulundurmak önemlidir, Çünkü gürültü, nem alma cihazı sahipleri arasında büyük bir derttir. Çoğu nem alma cihazının gürültü seviyeleri teknik özelliklerinde listelenmiştir, ancak pratikte modeller arasında çok fazla farklılık bulamadık; çoğu 35 ila 45dB arasında değişiyor.

3. Su Deposu Kapasitesi

Tank kapasitesi, nem alma cihazının su tankının boşaltılması gerekmeden önce ne kadar su tutabileceğini belirler. Büyük su tank kapasitesi, onu eskisi kadar sık ​​boşaltmayacağınız anlamına gelir. Bu nedenle ne kadar yüksek  o kadar iyi diyebiliriz.

Genel ürün grubumuzdaki nem alma cihazlarının çoğu, otomatik kapanma işlevlerine sahiptir; bu, tank dolduğunda otomatik olarak kapanıp bir alarm çalmaları veya bir uyarı ışığını etkinleştirmeleri anlamına gelir.

4. Diğer işlevler

Son olarak, dikkate alınması gereken ekstra işlevsellik var. Satın alabileceğiniz en iyi nem alma cihazları, akıllı mod sunar. Bu, nem alma cihazını çalışır durumda bırakabileceğiniz ve sensörlerinin nem seviyelerini algılayacağı ve nemi istediğiniz aralıkta tutmak için makineyi açıp kapatacağı anlamına gelir. Bu, gerekmedikçe cihaz çalışmadığından enerjiden (ve paradan) tasarruf sağlar.

Birçoğu ayrıca, ıslak çamaşırları iç mekanda kurutmaya çalışırken cihaza ekstra destek sağlayabilecek bir Çamaşır Kurutma modu da sunar. Ayrıca uyku modu ve wifi telefona bağlanma gibi özellikleri olan cihazlarda mevcuttur.

En iyi Nem Alma Cihazı Tavsiye Listesi

SıraMarkaNem Alma
Kapasitesi
Su HaznesiSes Seviyesi
1MeacoDry Arete20 Litre/24saat4,8 L38 dB
2Olefini Ol-20BD20 Litre/24saat6.5 L45 dB
3Fakir Drywind20 Litre/24saat3,8 L32 dB
4TROTEC TTK 54 E16 Litre/24saat3 L48 dB
5TROTEC TTK 95 E30 litre/24saat5.347 dB

Aşağıda 4 farklı marka nem alma cihazı tavsiyesinde bulunacağım. Bu 4 markanın hangi cihazını alırsanız alın memnun kalırsınız. Ürünlerin nem alma kapasitesi ve diğer özelliklerine göre fiyatları değişiyor. Görsellerin altında bulunan hepsiburada bağlantısından güncel fiyatlarını ve kullanıcı yorumlarını görebilirsiniz. Seçim yaparken en önemli konu 24 saate kaç litre nem aldığıdır. Bu odanızın ve evinizin boyutuyla orantılıdır. Eğer karar veremezseniz konu altı yorum bölümünden yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım. 

1. MeacoDry Arete Nem Alma Cihazı

Hepsiburada Fiyatını Gör!

En iyi nem alma cihaı tavsiye listemizin işk sırasında MeacoDry Arete  nem alma cihazı bulunuyor. Genel olarak sessizdirler, kullanımı kolaydır, mükemmel çalışırlar ve enerji açısından oldukça verimlidirler. Ayrıca hepsi evdeki hava kalitesini birden fazla yolla iyileştirmek için yerleşik bir hava temizleme işlevi sunar.

En önemlisi, havadaki aşırı nemi giderme konusunda da iyi bir iş çıkarıyorlar. Arete serisinde günde 10, 12, 20 veya 25 litre nem çekme oranları sunan dört farklı boyutta nem alma cihazı bulunmaktadır. Bu, evinizin büyüklüğüne ve ihtiyaç duyduğunuz nem kontrolü düzeyine uygun doğru seçeneği bulmanın kolay olduğu anlamına gelir. Ve hepsi büyük su deposu kapasitesiyle birlikte gelir, bu da onları sürekli olarak boşaltmayacağınız anlamına gelir, ayrıca su deposu dolduğunda otomatik kapanma işlevi de vardır.

Modellerde ayrıca pek çok kullanışlı işlevsellik bulunmaktadır. Otomatik Akıllı Nem Modu mükemmel çalışır ve sorunsuzdur; nem seviyeleri yükseldiğinde nem alma cihazını açar ve istenen neme ulaşıldığında cihazı otomatik olarak kapatır, böylece enerji veya masraf israfı olmaz.

Ayrıca, MeacoDry Arete nem alma cihazının Akıllı Çamaşır modu bulunuyor.  Çamaşırları iç mekanda normale göre daha hızlı bir şekilde kurutabilirsiniz.

2. Olefini Ol-20BD Nem Alma 20 Litre

Hepsiburada Fiyatını Gör!

Nem alma cihazı tavsiye listemizin 2. sırasında Olefini bulunuyor. Ürünün düşük , yüksek hız modu , çamaşır kurutma, iyonizer ve zamanlayıcı ayarları var. Düşük hızda az bir ses seviyesi var, yüksek hızda ise ses biraz arıyor. Uyku modunda ise hiç ses yok gibi.

Ortlama 18-20 m2 bir odanın nemini yaklaşık 2 saatte %80lerden %50’lere kadar  düşürebiliyor. Tekerlikli yapısı ile odadan odaya taşımanız oldukça kolay.  Uygulama ile telefonunuzdan kontrol edebiliyor olmanız da güzel, çevrimiçi olduğunuz her yerden cihazı açıp kapatabiliyor ayar değişimini yapabiliyorsunuz .

Markanın 12, 20, 35, 40, 55,105 litre nem çekme kapasiteli cihazları mevcut. İhtiyacınıza göre seçim yapabilirsiniz.

3. Fakir Drywind Nem Alma Cihazı

Hepsiburada Fiyatını Gör!

En iyi nem alma cihazı tavsiye listemizin 3. sırasında Fakir Drywind bulunuyor. 20 lt nem kapasiteli bu cihazında kullanıcı yorumları oldukça pozitif. Özellikleri diğer önerdiğimiz markalarla benzerlik gösteriyor. İstediğiniz çalışma saati de seçebiliyorsunuz 1,2,3,4 saat olmak üzere, isterseniz süresiz de çalıştırabiliyorsunuz.  Su tankı dolunca kendiliğinden duruyor.  Çocuk kilidi var. İon oluşturma özelliğive arkasında çıkarılıp temizlenebilen filtre mevcut. 

4. TROTEC TTK 54 E 16 Lt/Gün Ev Tipi Nem Alma Cihazı

Hepsiburada Fiyatını Gör!

En iyi nem alma cihazı tavsiye listemizin 4. ve son sırasında Trotec TTK 54 E marka nem alma cihazı bulunuyor. Cihazın 16 litre nem alma kapasitesi mevcut. 10,12,16,24,30 litre ve üstünde de nem alma cihazları da bulunuyor. Burada inceledeğim 16lt olan model.

Cihazın pratik timer fonksiyonu bulunuyor.  Su haznesi dolduğunda uyarı lambası, otomatik kapanma ile aşırı taşmalara karşı koruma sağlar.  

Sık Sorulan Sorular (SSS)

1. Nem alma cihazına ihtiyacım var mı?

Yetersiz havalandırılan bir odada küften nasıl kurtulacağınızı merak ediyorsanız veya evdeki aşırı nem veya nemle mücadele etmeye çalışıyorsanız, nem alma cihazı evinizde yararlı bir araç olabilir.

Evdeki aşırı nem, giysilerin iç mekanda kurutulmasından, tencere ve su ısıtıcısından çıkan yemek pişirme dumanından, banyo ve duştan ve Türkiye’nin bazı bölgelerindeki  nemli havasından kaynaklanabilir.

Evinizdeki pencereleri ve kapıları açmak veya mutfak ve banyodaki aspiratörleri açmak gibi düzenli havalandırma, küflenmeye neden olan nemin birikmesini ortadan kaldırmanın anahtarıdır. Fakat yüksek nem olan özellikle kuzey cephelerde istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz.

Ancak evinizde yeterli havalandırma yoksa veya kış mevsimindeyseniz ve ısınmanızın kaçmasını önlemek için pencereleri açmak istemiyorsanız, o zaman bir nem alma cihazı iç mekan nem seviyelerini kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

2. Nem alma cihazı çok fazla elektrik tüketir mi?

Nem alma cihazının ne kadar elektrik harcayacağı hakkında daha fazla bilgiyi alacağınız cihazın teknik bilgilerinde görebilirsiniz.

Ancak bir cihazın ne kadar elektrik harcadığını öğrenmenin en kolay yolu watt değerine bakmaktır. Bir nem alma cihazının gerektirdiği watt sayısı ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla elektrik kullanacak ve işletme maliyetleri de o kadar pahalı olacaktır.

Bir nem alma cihazının tam olarak ne kadar elektrik kullanacağı modele bağlı olacaktır, ancak genel olarak konuşursak bunlar, özellikle diğer bazı ev aletleriyle karşılaştırıldığında çok az elektrik tüketen enerji tasarruflu cihazlardır.

3. Nem alma cihazları çamaşırların kurumasına yardımcı olur mu?

Evet, nem alma cihazı çamaşırların iç mekanda kurutulmasına yardımcı olacaktır. Bunun nedeni, nem alma cihazının, ıslak çamaşırların kururken açığa çıkardığı nemi emmesi ve dolayısıyla kuruma sürelerinin hızlandırılmasına yardımcı olmasıdır.

4. Hangi marka nem alma cihazı en iyisidir?

Nem alma cihazı pazarındaki en büyük nem alma cihazı markalarından üçü Meaco, Olefini ve Trotec’tir. Her üçü de farklı ihtiyaçlara uyacak şekilde çeşitli ekstraksiyon oranlarına sahip geniş bir nem alma cihazı yelpazesi sunar.

5. Pahalı bir nem alma cihazı almaya değer mi?

Her ne kadar çoğumuz bu sorunun cevabının hayır olmasını istese de, farklı fiyatlara sahip bir nem alma cihazı serisi üzerinde yaptığımız testlere dayanarak, bir nem alma cihazına mümkün olduğunca çok para harcamaya değer olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun nedeni, daha geniş bir alandaki nemi temizleyebilen veya evdeki önemli nem seviyeleriyle başa çıkabilen bir nem alma cihazı arıyorsanız, yüksek tahliye oranına sahip bir nem alma cihazına ihtiyacınız olmasıdır.

Piyasadaki en ucuz ve en küçük nem alma cihazları genellikle havadan günde yalnızca 0,5 L su çekebilir; çoğu durumda daha da az – ancak daha büyük ve daha güçlü nem alma cihazları günde 25 L’ye kadar su çekebilir ve bu da evinizin ikliminde büyük bir fark yaratabilir.

6. En sessiz nem alma cihazları nelerdir?

Uykunuzu bölmediğinden veya rahatlamaya çalışırken sizi rahatsız etmediğinden emin olmak isteyeceğiniz için nem alma cihazınızın maksimum gürültü seviyesini göz önünde bulundurun. Desibel seviyeleri farklılık gösterir. Yukarıdaki tablomuzda ses seviyeelrini karşılaştırabilirsiniz.

7. Nem alma cihazı odayı soğutur mu?

Nem alma cihazları odanın sıcaklığını klima ünitesinin yaptığı gibi düşürmez ve sizi bir vantilatörün yaptığı gibi soğutmaz, ancak havanın hareketi ile kendinizi biraz daha serin hissetmenizi sağlayabilir. Nemli ortamlar, siz içindeyken odanın daha sıcak hissetmesini sağlama etkisine sahiptir; bu nedenle, bir nem alma cihazı çalışırken havadaki nemi çekerken odanın biraz daha serin hissetmesini sağlayabilir.

8. Nem alma cihazı küf oluşumun önlenmesine yardımcı olur mu?

Nem gidericiler küf oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir, çünkü küflenmeye neden olabilecek havadaki nemi ortadan kaldırarak çalışırlar. Bununla birlikte, bir nem alma cihazının önceden var olan bir küf sorunu için sihirli bir çözüm olmayacağını belirtmekte fayda var. Çok fazla yoğuşma, sızıntı ya da başka bir sorun olsun, küfü ya da sebebini ortadan kaldıramaz, ancak küfü uzak tutmak için evinizde bulundurmanız gereken iyi bir araçtır.

9. Hangi boyutta nem alma cihazına ihtiyacım var?

İhtiyacınız olan nem alma cihazının boyutu, onu koyacağınız alana bağlıdır. Bunu metrekareye göre değerlendirebilirsiniz; nem alma cihazlarının çoğu, en uygun oldukları odanın boyutuyla birlikte satılır. Genel bir kural olarak, kompakt bir nem alma cihazı küçük bir alana uygundur, daha büyük bir alan ise yeterli nemi verimli bir şekilde çıkarmak için yeterince büyük bir tanka sahip daha cömert boyutlu bir nem alma cihazı gerektirir.

10. Bir odanın nemi nasıl giderilir?

Bir odanın nemini almak çok basittir. Odanızın büyüklüğüne uygun nem alma cihazını seçtikten sonra modeli ihtiyaç duyulan yere yerleştirebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz nem seviyesi ayarını veya fonksiyonunu seçin ve su haznesi dolduğunda boşaltın. Bu kadar!

Nem alma cihazları hakkında bir sorunuz mu var? Sorularınızı yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Okuyucunun Dikkatine; Sitemizde yer alan pazar yeri bağlantıları satış ortaklığı (#Affiliatemarketing - #satışortaklığı) içerir. Tavsiyelist.com bağlantılardan gelir/komisyon elde edebilir. Sitemizde yer alan ürün bağlantıları üzerinden bir satın alma gerçekleştirdiğinizde bu durum sizin satın alma fiyatınızı değiştirmez. Bu içeriğe erişim sağladığınız zamana göre tavsiye listelerimizde yer alan ürün fiyatlarında ve özelliklerinde değişiklikler olmuş olabilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan tavsiyelist.com sorumlu değildir.

Hüseyin, uzun süredir tavsiyelist.com sitesinin şef editörlüğünü yapmaktadır. İşletme mezunu olan ve finans alanında meslek hayatına devam eden Hüseyin, Finans, Elektronik, Donanım, Sosyal Medya ve En iyiler kategorilerimizin içeriklerini üretmektedir.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir