Bu içeriğimizde en iyi akım korumalı priz markalarını kapsamlı bir şekilde araştırdık ve en iyi akım korumalı priz önerisinde bulunduk. Akım korumalı priz tavsiye listemize geçmeden önce aşağıdaki rehber niteliğindeki yazımızı okumanızı özellikle tavsiye ediyoruz. Akım korumalı prizlerin cihazlarınızı korumak için nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını, her zaman çalışıp çalışmadığını, uzatma kablosu ile arasındaki farkları vb. kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidereceğiz..
Akım Korumalı Priz Nedir?
Akım koruyucu priz, size ek kullanılabilir çıkışlar sağlayan bir uzatma kablosundan daha fazlasıdır; elektronik cihazlarınızı kalıcı elektrik hasarına neden olabilecek rastgele güç dalgalanmalarından korumanın uygun maliyetli bir yoludur.
Akım/Güç Dalgalanması Nedir?
Akım korumalı prizlerin nasıl çalıştığını anlamak için güç dalgalanmalarının gerçekte ne olduğunu anlamanız gerekir. Güç dalgalanması, elektrikli cihazlardan geçen voltaj miktarında 220 voltluk standart voltaj seviyesini aşan bir artıştır. Dalgalanmalara, yüksek güçlü cihazlar, kötü kablolama, yıldırım/fırtına veya elektrik dağıtım şirketinizin ekipmanındaki bir sorun gibi pek çok neden neden olabilir.
Muhtemelen bir cihaz aniden çalışmayı durduruncaya kadar güç dalgalanmasının meydana geldiğini fark etmeyeceksiniz. Evinizde her yıl yüzlerce elektrik dalgalanması yaşanabilir, hatta bazen herhangi bir zarar görmeden.
Güç dalgalanmaları, elektronik cihazlarınızdaki kabloları ve bileşenleri, ampul filamanına benzer şekilde ısıtabilir ve bunların yanmasına neden olabilir. Dalgalanmalar elektronik aksamı bozmasa bile dahili bileşenlere aşırı yük bindirebilir ve beklenenden daha kısa sürede arızalanmalarına neden olabilir.
Akım korumalı Priz Her Zaman İşe Yarar mı?
Akım korumalı prizler her zaman çalışmayacaktır. Cihazlarınızın akım koruyucu prizler ile dalgalanmalara karşı %100 korunduğunu varsaymak ne yazık ki bir hatadır. Akım koruyucularının arızalanmasının birçok nedeni vardır. Örneğin, akım korumalı prizler sonsuza kadar dayanacak şekilde tasarlanmamıştır. Akım korumalı priz seçerken MOV’un aşındığını size bildiren ”Surge Protection Uyarısı”gösterge ışığına sahip olanı seçmeniz faydanıza olacaktır. Akım korumalı priz önerisi listemizde bilgi vereceğiz. Eğer bu gösterge yoksa ve cihaz arızalanmışsa birçoğu aşırı gerilim koruması olmadan çalışmaya devam edecektir.
Aşırı gerilim koruyucunun yalnızca topraklamanız kadar iyi olduğunu unutmayın. Topraklanmamış prizleri olan eski bir eviniz varsa veya uygun topraklama ve kablolamanız yoksa aşırı gerilim koruyucusundan pek fazla fayda sağlayamazsınız. Bunun nedeni aşırı voltajın kaçış yolu olmayacağıdır.
Akım Korumalı Priz Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
Akım korumalı priz, ani güç dalgalanmalarının neden olabileceği hasara karşı koruma sağlar. Akımı bir prizden çekerek, akım korumalı prize taktığınız cihazlara ileterek çalışır. Aşırı gerilim koruyucusu, cihazların tutarlı bir güç seviyesi almasını sağlamak için ekstra voltajı yönlendiren metal oksit varistör veya MOV içerir.
MOV basınca duyarlı bir valf gibi çalışır. MOV yüksek voltaj seviyelerini tespit ettiğinde direnci azaltır. Gerilim seviyeleri çok düşükse direnci artırır. Aşırı voltajı yönlendirmek için otomatik olarak devreye girecektir.
Bir MOV’un, gücünüze ve topraklama hattınıza iki yarı iletkenle bağlanan metal oksit dahil olmak üzere üç bileşeni vardır. Yarı iletkenler, voltaj çok yükseldiğinde veya çok düştüğünde elektronların direnci değiştirecek şekilde hareket etmesine neden olan değişken dirence sahiptir.
Uzatma Kablolu Priz ve Akım Koruyucu Priz Arasındaki Fark Nedir?
Anahtarlı uzatma kabloları ve akım korumalı prizler benzer görünebilir ancak çok farklıdırlar. Her ikisi de birden fazla çıkış sağlar, ancak yalnızca bir akım korumalı priz güç dalgalanmalarına karşı koruma sağlar.
Uzatma kablosu genellikle duvar prizinizi genişleten düşük maliyetli, çok çıkışlı bir prizdir.. Açma/kapama düğmeli bir devre kesiciye sahip olabilir ancak elektrik sorunlarını durdurmaz veya azaltmaz.
Akım Korumalı Prizlerin Joule Değerleri
Akım koruyucu prizlerin joule cinsinden ölçülen bir koruma seviyesine sahip olduğunu fark edeceksiniz. Bu joule değeri, aşırı gerilim koruyucunun arızalanmadan önce ne kadar enerji emebileceğinin bir göstergesidir. Joule değeri ne kadar yüksek olursa, aşırı gerilim koruyucunun tek bir büyük güç dalgalanmasını veya çok sayıda küçük dalgalanmayı ele alarak sağlayabileceği koruma da o kadar büyük olur. Bir akım koruyucu prizin minimum joule değeri; 600 ila 700 joule olmalıdır. Ne kadar yüksek o kadar iyi.
Akım Korumalı Prize Hangi Cihazları Takmalısınız?
Genel bir kural olarak, akım korumalı prizinizi onarılması veya değiştirilmesi pahalı olan elektronik cihazlar için kullanmaya öncelik vermelisiniz. Daha yeni cihazlar, daha hassas ve daha küçük bileşenler sayesinde güç dalgalanmalarına karşı eski elektronik cihazlara göre daha hassastır. Bilgisayarlarda ve birçok cihazda bulunan mikroişlemciler, yüksek voltaja karşı en duyarlı olanlardır ve yalnızca doğru voltaj aralığında sabit bir akım aldıklarında çalışırlar.
Aşırı gerilim koruyucu tarafından korunabilecek öğelere örnekler şunları içerir:
- Bilgisayarlar
- Monitörler
- Televizyonlar
- Modemler/yönlendiriciler
- Video oyun sistemleri (PlayStation veya Xbox One gibi)
- Üst düzey ses ekipmanları
Akım Korumalı Prize Tüm Elektronik Cihazlar Takılır mı?
Elektrikli ısıtıcılarının asla uzatma kablosuna takılmaması gerektiği uyarısını duymuş olabilirsiniz. Bu kesinlikle doğrudur. Elektrikli ısıtıcılar gibi yüksek voltajlı cihazlar, uzatma kablosunun kolayca aşırı ısınmasına neden olabilir ve elektrik yangınına neden olabilir.
Akım korumalı prizler, uzatma kablolarından farklı şekilde çalışır. Açma/kapama düğmesi ve gösterge ışığı bulunan aşırı gerilim koruyucunun, aşırı ısınması durumunda eriyecek bir sigortası vardır. Bu, elektrikli ısıtıcısının bağlantısını ve gücünü kaybetmesine neden olur. Bu oldukça iyidir fakat bununla birlikte, tüm akım korumalı prizler bu dahili kesiciye sahip değildir ve elektrik ısıtıcıları bir akım koruyucu prizi kolayca alt edebilir.
Güvenli tarafta olmak için ütüler ve elektrikli ısıtıcılar gibi yüksek güçlü cihazları aşırı akım korumalı prizlere bağlamaktan kaçının. Bunun yerine bu cihazları doğrudan duvar prizinize takmanız önerilir.
En iyi Akım Korumalı Priz Önerisi
Artık akım korumalı prizlerin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bildiğinize göre, elektronik cihazlarınız için akım korumalı priz alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bildiğinizden emin olun.
Göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalar şunlardır:
- Sıkıştırma voltajını ve enerji emme oranını kontrol edin. (Joule değeri)
- Akım korumalı prizinizdeki korumanın aktif olup olmadığını gösteren bir gösterge ışığı olduğundan emin olun. (Surge Protection Uyarısı)
- Kaç adet priz çıkışına ihtiyacınız olduğunu ve usb vb bağlantı elemanlarına ihtiyacınız olup olmadığını belirleyin
- Garantili olmasına dikkate edin ve bilindik markalardan şaşmayın.
En iyi akım korumalı priz önerisi listemiz aşağıdaki gibidir.
1. Schneider Electric APC 6’lı Akım Korumalı Priz (PM6U-GR)
En iyi akım korumalı priz önerileri listemizin ilk sırasında 40 yıla dayanan mühendislik ve üretim deneyimi olan ve ürünün arkasında duran Schneider Electric’ e yer vereceğiz. Schneider Electric’in akım korumalı priz ihtiyacı olan herkesin seçebileceği bir modeli bulunuyor. Fotoğrafların altına eklediğim Hepsiburada bağlantılarından güncel fiyatlarını ve yorumlarını görebilirsiniz. Schneider Electric APC 6’lı Akım Korumalı Priz en iyi akım korumalı priz tavsiye listemzie 1.sıradan giriyor.
Özellikleri;
- Üzerinde 6 priz çıkışı ve 2 adet max 2.4 A değerinde USB şarj girişi bulunuyor.
- Akım korumalı prizlerin arızalanmadan önce ne kadar enerji emebileceğinin bir göstergesi olan Joule değeri 1836 Joule’dür.
- Alev Almaz özel kasa ve devre kartı
- Surge Protection Uyarısı (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Surge Protection LED’i ile akım korumalı prizinizdeki korumanın aktif olup olmadığını görebilirsiniz.)
- Şebeke Toprak Hattı Kontrolü (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Ground OK LED’i ile prizinizin bağlı olduğu şebekenin toprak hattı kontrolünü sağlar.)
- Aşırı Yük Uyarısı (İçerisindeki sigorta sayesinde aşırı yüke karşı korur ve aşırı yük göstergesi ile sizi uyarır.)
- Garanti ve Veri Kurtarma Hizmeti (Schneider Electric Akım Korumalı Prizi tarafından korunan bilgisayarın sabit sürücüsünde veri kaybı olması durumunda Ontrack ® veri kurtarma laboratuarlarından Veri Kurtartma Servisi sağlanır.)
2. Schneider Electric APC 6’li Akım Korumalı Priz PM6-GR
En iyi akım korumali priz tavsiye listemizin 2.sırasında da oldukça güzel özellikleri olması nedeniyle ”Schneider Electric APC 6’li Akım Korumalı Priz” bulunuyor. Bu model ile bir üstte tavsiye ettiğim model arasındaki tek fark USB girişlerinin olmaması. Eğer ayak altı, masa altı vb. bölgelerde priz kullanacaksanız ve USB girişlerine ihtiyacınız yoksa bir üsteki modele göre yaklaşık %30 daha uygun bu modeli incelemenizi tavsiye ederim. Fotoğrafın altında güncel fiyatını ve kullanıcı yorumlarını görebilirsiniz.
Özellikleri;
- Üzerinde 6 priz çıkışı
- Akım korumalı prizlerin arızalanmadan önce ne kadar enerji emebileceğinin bir göstergesi olan Joule değeri 1836 Joule’dür.
- Alev Almaz özel kasa ve devre kartı
- Surge Protection Uyarısı (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Surge Protection LED’i ile akım korumalı prizinizdeki korumanın aktif olup olmadığını görebilirsiniz.)
- Şebeke Toprak Hattı Kontrolü (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Ground OK LED’i ile prizinizin bağlı olduğu şebekenin toprak hattı kontrolünü sağlar.)
- Aşırı Yük Uyarısı (İçerisindeki sigorta sayesinde aşırı yüke karşı korur ve aşırı yük göstergesi ile sizi uyarır.)
- Garanti ve Veri Kurtarma Hizmeti (Schneider Electric Akım Korumalı Prizi tarafından korunan bilgisayarın sabit sürücüsünde veri kaybı olması durumunda Ontrack ® veri kurtarma laboratuarlarından Veri Kurtartma Servisi sağlanır.)
3. Schneider Electric APC Tekli Akım Korumalı Priz
Bu küçük canavarı herkese önerebilirim. Özellikle tek prize takacağınız buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, kombi, modem,uydu cihazı, oyun konsolu, ses sistemi vb. tüm ürünlerinizi yüksek gerilimden ve voltaj dengesizliğinden koruyabilirsiniz. Siyah olanın joule değeri biraz daha düşük olduğundan dolayı bu beyaz olanı tavsiye ediyorum. Bu ürünün USB’li olanları da mevcut.
- Yüksek koruma değeri ile cihazlarınızı şebeke sorunlarına karşı korur, yıldırım gibi doğa olaylarına karşı korunmasına yardımcı olur.
- Akım korumalı prizlerin arızalanmadan önce ne kadar enerji emebileceğinin bir göstergesi olan Joule değeri 918 Joule’dur.
- Surge Protection Uyarısı (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Surge Protection LED’i ile akım korumalı prizinizdeki korumanın aktif olup olmadığını görebilirsiniz.)
En iyi akım korumalı priz önerisi listemizi burada sonlandırıyorum. Sorularınız olursa yorum bölümünden iletebilirsiniz. Cevaplamaktan memnuniyet duyarım.
4. S-Link 10Lu Akım Korumalı Priz
En iyi akım korumali priz önerileri listemizin 3. Sırasında S-Link’in 10’lu akım korumalı prizi bulunuyor. Ürün fiyat/performans olarak özellikleriye oldukça iyi. Çok fazla priz çıkışına ve aynı zamanda USB girişine de ihtiyacı olanlar, rakiplerine göre bu uygun fiyatlı akım korumalı prizi inceleyebilir.
Bir de bu prizdeki güzel bir özellikten bahsetmek istiyorum. Prizin soket yerlerinde tv, telefon, bilgisayar vb. görseller bulunuyor. Ürünlerinizi bu göreseller göre takarsanız örneğin monitörün fişini çıkartmak istediğinizde o kablo karmaşasında hangisi monitörün fişi diyerek deneme yanılma yoluna gitmeden direk cihazın fişini çıkaratabilirsiniz. Özellikle çok soketli bir prizde düşülmüş harika bir özellik.
- Akım korumalı prizlerde en önemli göstergelerden olan joule değeri bu cihazda 1800 joule’dur.
- Surge Protection Uyarısı (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Surge Protection LED’i ile akım korumalı prizinizdeki korumanın aktif olup olmadığını görebilirsiniz.)
- Şebeke Toprak Hattı Kontrolü (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Ground OK LED’i ile prizinizin bağlı olduğu şebekenin toprak hattı kontrolünü sağlar.)
- 10 adet priz çıkışı mevcut.
- Kablo Uzunluğu : 1.8 mt.
5. Phılıps SPS1050B/51 5’li Akım Korumalı Priz
Listemizin 4. sırasında Philips’sin 5’li Akım korumalı prizi bulunuyor. Fiyat/performans ürünü diyebileceğimiz bu ürünün joule değeri 2100. Ürünün Surge Protection Uyarısı ve Şebeke Toprak Hattı Kontrolü bulunuyor. Uygun fiyatlı akım koruymalı priz ihtiyacı olanlar değerlendirebilir. Güncel fiyatlarını lütfen yukarıdaki hepsiburada bağlantısından inceleyiniz. Malum ülkemizde dolar fiyatları oldukça değişken olduğundan ürünlerin fiyatlı hızlıca değişebiliyor.
- Yüksek Akım Koruması ve Kısa Devre Koruması
- Joule : 2100 J
- 5 Korumalı Çıkış
- Akım : AC 16 Amper
- Kablo Uzunluğu : 2 Metre
6. Schneider Electric APC 5’li Akım Korumalı Priz
En iyi akım korumalı priz öneri listemizin 5.sırasında Schnider Electric markasında daha ekonomik bir ürün arayanlar için ‘’Schneider Electric APC 5’li Akım Korumalı Priz’’ bulunuyor. Bu modelde Aşırı Yük Uyarısı ve Şebeke Toprak Hattı Kontrolü bulunmuyor ve Joule değeri 918’dir. Bu modelin USB’siz ve daha uygun fiyatlı modeli de bulunuyor. Hemen üsteki Hepsiburada bağlantısından inceleyebilirsiniz.
- Üzerinde 5 priz çıkışı ve 2 adet max 2.4 A değerinde USB şarj girişi bulunuyor.
- Akım korumalı prizlerin arızalanmadan önce ne kadar enerji emebileceğinin bir göstergesi oaln Joule değeri 918 Joule’dür.
- Surge Protection Uyarısı (Akım korumalı prizinizin üzerindeki Surge Protection LED’i ile akım korumalı prizinizdeki korumanın aktif olup olmadığını görebilirsiniz.)
- Alev Almaz özel kasa ve devre kartı
- Garanti ve Veri Kurtarma Hizmeti
7. Philips SPN7080WA/62 8’li Akım Korumalı Priz
En iyi akım korumalı priz tavsiye listemize Philips’in bir ürünü daha giriyor. Çok prizli, iyi korumalı ve daha uygun fiyatlara kaliteli bir akım korumalı priz arıyorsanız bu ürünü inceleyebilirsiniz. Akım korumalı prizin arızalanmadan önce ne kadar enerji emebileceğinin bir göstergesi olan Joule değeri bu üründe 900 Joule’dur. İyi bir bilgisayar sistemi için yeterli olsada ben televizyon, modem, uydu alıcısı, vb. ürünlerin bir arada kullanıldığı alanlar için bu prizi önerebilirim. İyi bir sistem için kesinlikle 1.ve 2. sıradaki ürünleri tavsiye ediyorum.
- 8 priz çıkışı bulunuyaor
- Joule değeri 900J’dir.
- Güç engelleyici (Bağlı cihazlara giden gücü otomatik olarak keser.)
- Sorunsuz koruma göstergeleri (LED ışıkları aşırı gerilim koruyucunun düzgün çalışıp çalışmadığını gösterir.)
En iyi akım korumalı priz önerisi listemizi burada sonlandırıyorum. Sorularınız olursa yorum bölümünden iletebilirsiniz. Cevaplamaktan memnuniyet duyarım.