Öncelikle askeri amaçlı üretilen drone modelleri, daha sonra hobi ve eğlence amaçlı kullanılmaya başlandı. Farklı amaçlara yönelik yeni drone modellerinin üretilmesi, günlük hayatta bu teknoloji harikası ürünlerle çok daha sık karşılaşmamıza neden oldu. Son yıllarda neredeyse her eve giren amatör drone modellerinin yanı sıra profesyonel amaçlara hizmet eden çeşitler de bulunuyor. Sizler için bu yazımızda piyasadaki en fazla tercih edilen drone modellerini detaylıca inceledik.
Drone Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çağımızın en büyük teknolojik araçlarından olan dronelar, günlük hayatta veya profesyonel amaçlarla kullanım sunuyor. Birbirinden farklı drone modeliyle çok fazla aktivite gerçekleştirmek mümkün oluyor. Ancak bu durum drone almak isteyenlerin seçim yapmasını da zorlaştırıyor. Özellikle ilk kez drone sahibi olacaklar, tam olarak neye dikkat edilmesi gerektiğini bilemeyebilir. Drone seçiminde mutlaka önemsenmesi gereken detaylar bulunuyor.
- İhtiyaç: Drone modellerinin temel olarak amatör ve profesyonel gruba ayrılması, kullanıcıların kullanım ihtiyacını belirlemesini gerekli kılar. Hobi ve eğlence amaçlı kullanılan dronelar, profesyonel ve askeri amaçlara hizmet eden dronelara göre çok daha basit ve uygun fiyatlı olur.
- Teknik Özellik: Drone kullanımında kamera özellikleri, 4K video çekimi ve aracın nasıl kontrol edildiği gibi belirli detaylara dikkat edilmesi gerekir. İhtiyaca yönelik drone çeşiti belirlendikten sonra temel olarak teknik özelliklerin de göz önünde bulundurulması lazımdır.
- Bütçe: Her şeyde olduğu gibi drone seçiminde de bütçe belirleyici bir faktördür. Drone çeşitliliğinin çok fazla olması, kullanıcıların bu anlamda kendi bütçelerine uygun cihazları bulmasını kolaylaştırır.
- Batarya ve Uçuş Süresi: Drone kullanıcıların dikkat etmesi gereken özelliklerden bir diğeri, aracın batarya ve uçuş süresidir. Ucuz ve amatör modellerde düşük uçuş süresi bulunurken, profesyonel kullanıma yönelik dronelarda daha gelişmiş bir batarya ve uzun uçuş süresi imkanı vardır.
- Marka Güvenilirliği: Her zaman çok sayıda kullanıcısı olan bir marka veya modeli tercih etmek, olumlu bir etmendir. Çünkü belirli bir kitleye ulaşan ve marka güveni kazanan drone modellerinde kullanıcılar hızlı destek imkanına sahip olurlar. Ayrıca kullanıcı kitlesinin geniş olması, tercih edilen drone hakkında detaylı video ve içeriğe ulaşmayı da mümkün kılar.
- Yedek Parça: Drone kullanımı çok basit gibi görünse de, kullanıcıların uçuş özelliklerine alışana kadar droneları çarpması ve düşürmesi çok olasıdır. Bu durumda tercih edilen modelin yedek parçalarına uygun fiyatlarla ulaşma imkanının olması önem kazanır. Çünkü çok fazla tercih edilmeyen ve yedek parça sıkıntısı olan modellerde kullanıcılar, herhangi bir sıkıntı yaşadıklarında ürünlerini tamir etme güçlüğü çekebilir.
En İyi Drone Markaları ve Tavsiyeleri
Milenyum çocuklarına yönelik oyuncak olarak adlandırılan drone çeşitleri, fotoğraf ve video çekiminin dışında; servis, kurye ve acil müdahale elemanı olarak da kullanılabiliyor. Dolayısıyla drone sahibi olmak isteyen kullanıcılar, bu kadar fazla ürün çeşitliliği arasında hangisini tercih etmesi gerektiğine karar veremiyor. İşte en beğenilen 10 drone modeli…
1. DJI Mavic 3
- +Maksimum Video Çözünürlüğü: 5,1K
- +Maksimum Hız: 42,5 mil/saat
- +Mükemmel video kalitesi
- +Hassas kontroller
- +Olağanüstü istikrar
DJI’ın drone’ları engellerden kaçınma, 4K kameralar ve GPS gibi hem eğlence hem de profesyonel kullanım için tasarlanmış gelişmiş özelliklerle donatılmıştır. Şirket ayrıca drone’larının performansını artırmak için çeşitli aksesuarlar ve eklentiler de sunuyor.
DJI en çok, yeni ve orta seviyedeki pilotlar ve kameramanlar için mükemmel dronlar haline gelen M30T, Phantom 4 Pro ve Mini 2 dahil Mavic serisiyle tanınır.
2020 yılında DJI, yüksek kaliteli drone özelliklerini yalnızca yarım kilo ağırlığındaki küçük bir drone’da bir araya getiren devrim niteliğindeki Mavic Mini’yi piyasaya sürdü.
DJI’ın drone endüstrisi üzerindeki etkisi önemli oldu ve benzersiz ve çığır açan çözümleriyle öncülük yaptı. İnşaat sektöründe devrim yarattılar, acil tıbbi teslimatlarla hayat kurtardılar ve filmler ve reklamlar için etkileyici hava görüntüleri yakaladılar.
Şimdi gelelim Dji Mavic 3’e;
Video kalitesinden uçuş performansına ve kullanım kolaylığına kadar DJI Mavic 3, rekabetçi sınıfta her yönüyle en iyi performansı gösteren bir cihazdır. Kamera son derece keskin 5K video üretir ve hem yüksek hem de düşük ışıklı senaryolarda uzmandır.
Gimbal, videoyu çeşitli uçuş yönlerinde pürüzsüz ve titreşimsiz tutar. Kontroller hassas ve duyarlı olduğundan uçuş performansı da birinci sınıftır. Akıllı uçuş programlaması, kullanıcılara takip modu, yörünge ve eve dönüş gibi popüler özelliklerin yanı sıra QuickShots ve MasterShots gibi kullanıcıların önceden film sekansları oluşturmasına ve bunları bir düğmeye basarak etkinleştirmesine olanak tanıyan daha gelişmiş programlar da sunuyor. Uçuş kontrolü ve programlamanın profesyonel seviyesine rağmen Mavic 3’ün kullanımını öğrenmek nispeten kolaydır. Ayrıca 46 dakikalık uzatılmış uçuş süresi sayesinde oyun oynamak için bolca zamanınız olacak.
Mavic 3’e ilişkin değerlendirmemiz oldukça iyi olsa da, cihazın potansiyel alıcıların karar vermeden önce bilmesi gereken yönleri var. En önemli endişemiz yeni drone pilotlarına odaklanıyor. Uçuş kontrollerini duyarlı bulmamıza rağmen, bu konuda deneyimi olmayanlar onları aşırı hassas bulabilir ve bu nedenle ilk başta yönetilmesi zor olabilir.
Diğer endişeler arasında, daha büyük eller için biraz sıkışık bir uzaktan kumanda ve drone’yu taşıma sırasında koruyacak bir kasanın bulunmaması yer alıyor. Bu küçük endişelerin yanı sıra, bu drone’un kullanıcılara olağanüstü profesyonel düzeyde performans ancak daha uygun bir fiyatla sunduğunu düşünüyoruz.
2. DJI Air 2S
- Maksimum Video Çözünürlüğü: 5,4k
- Maksimum Hız: 42,5 mil/saat
- 31 Dk Uçuş Süresi
- Büyük sensör
- ISO ve deklanşör hızı üzerinde kontrol
- Uçması/inmesi/kalkışı kolay
DJI Air 2S, güçlü ve yetenekli sensörüyle kendisini diğer orta boy drone’lardan ayırıyor. Bu daha büyük sensör, ISO ve enstantane hızı üzerinde tam kontrol sağlayarak pilotun çekimlerini özelleştirmesine yardımcı olur. Ayarlanabilir gimbal tepkisi ve yalpalama ve dönme gibi mikro hareketler pürüzsüzdür ve videonun titremesiz olmasını sağlar. Kontroller sezgisel ve öğrenmesi kolay olmasının yanı sıra kalkış ve iniş de kolaydır. Air 2S’yi düz zemine indirebildiğiniz kadar kolaylıkla yakalayabilirsiniz, bu da son derece faydalıdır. Air 2S ayrıca engellerden kaçınma ve MasterShots da dahil olmak üzere çok sayıda akıllı uçuş modeli sunarak pilotun harika bir ürün için akıllı uçuş modellerini art arda istiflemesine olanak tanır. Bu drone daha küçük olmasına rağmen hafif rüzgara karşı kendini korur ve akıllı telefonunuza veya tabletinize bağlanarak net ve gecikmesiz bir görüntü sunar.
Air 2S sensörü, ISO ve enstantane hızı üzerinde kontrole izin verir, ancak diyafram açıklığını ayarlamanıza izin vermez. Bu durum özellikle parlak günlerde sıkıntı yaratabilir ancak filtre ve otomatik pozlama sayesinde son ürünü çok olumsuz etkilemez. MasterShots süper harika bir özellik, ancak onu kullanırken çevrenizde engeller bulunmadığından emin olmak zorunludur. Zaman zaman otonom uçuş sırasında az miktarda pervane girişi fark ettik ancak engellerden kaçınmayı kapatarak ve drone’ya kompozisyona öncelik verme talimatı vererek bu durum önlenebilir. Yine, bölgenizin engellerden arınmış olduğundan emin olmanız gerekir. Son olarak Air 2S’nin maliyeti, test grubumuzdaki en pahalı seçeneklerden biraz daha ucuz. Bu hâlâ bir yatırımdır ancak performans düzeyi onu gerçekten yüksek değerli bir seçim haline getirir.
3. DJI Mavic Mini 2
Oldukça güçlü fakat bir o kadar da küçük olan bu model, neredeyse akıllı telefon ağırlığında olmasıyla öne çıkıyor. Boyutları nedeniyle düzenlemelerden muaf olması da artı özelliklerinden biri. 31 dakikalık uçuş süresine sahip olan üründe, aynı zamanda panorama modu da bulunuyor.
- +Maksimum Video Çözünürlüğü: 4K
- +Maksimum Hız: 35,8 mil/saat
- +Taşınabilir
- +Hafif
DJI Mini 2, seyahat için mükemmel olan kompakt ve hafif bir drone’dur. Boyutuna rağmen hala 31 dakikalık sağlam bir uçuş süresi, eğlenceli ve yaratıcı videolar için akıllı uçuş özellikleri ve minimum pervane girişi sunuyor. Kalkış çocuk oyuncağıdır ve uçuş kontrolleri sezgiseldir. Tüm DJI modellerinde olduğu gibi uzaktan kumanda da doğrudan akıllı telefonunuza veya tabletinize bağlanarak net ve gecikmesiz bir görüntü sunar. Video kalitesi bu kadar küçük bir uçak için oldukça iyi ancak daha büyük DJI modelleriyle rekabet edemiyor.
Mini 2’nin taşınabilirliği şöhret iddiasıdır. Ancak bu bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bazı büyük DJI modellerinde bulunan sensörden yoksundur, bu da onu genellikle daha az yetenekli kılar. Mini ayrıca en hafif rüzgardan o kadar etkilenir ki inmesi zor olabilir; pervanelerin yarattığı küçük miktardaki rüzgar bile onu yerden yüksekte tutmaya yeterlidir ve iniş yakalamak bir seçenek değildir. Bu drone çok kolay bir şekilde havaya uçtuğu için daha sonra titreşimsiz bir video elde etmek zordur. Yine de Mini 2 en yüksek performanslı seçenek olmasa da, kıyaslandığında ucuzdur ve mükemmel bir seyahat arkadaşı görevi görür. Öncelikleriniz fiyat ve taşınabilirlik ise bu harika bir seçenektir.
4. DJI Mini 4 Pro – (En iyi premium başlangıç drone’u)
- +Etkileyici düşük ışık performansı
- +Çok Yönlü Görüş Algılama
- +Yararlı otomatik uçuş modları
- +Küçük ve hafif
- +Mükemmel 4K kamera
- +Uçmak gerçekten kolay
- +Çok yönlü sensörler
DJI Mini 4 Pro teknik özellikleri:
- Kamera: 1/1,3 inç 24 mm geniş açılı kamera
- Video: 4K 100 fps maksimum video kaydı
- Maksimum uçuş süresi: 34 dakika
- İletim mesafesi: 20km
Bu, Mini 3 Pro’nun yeniden tasarlanmış şasisi, yükseltilmiş kamerası ve çok yönlü engellerden kaçınma sensörlerinin eklenmesiyle yükseltilmiş versiyonudur.
250 gram altı kategorisi bazı bölgelerde önemlidir çünkü düzenleme sorunlarının daha az olduğu bir alana denk gelmektedir. Bu, Avrupa gibi yerlerde büyük bir mesele, ABD gibi yerlerde ise daha az.
Bununla birlikte Mini 4 Pro, cebinize sığdırabileceğiniz ve maceralarınızda yanınızda taşıyabileceğiniz çok yetenekli bir drone. Bu Mavic 3 Pro ile yapabileceğiniz bir şey değil!
5. Aden E58
Aden markasının yerli üretim olması bu ürünün Türkiye’de öne çıkmasını sağlamaktadır. Bu aracın en önemli özelliklerinden biri 3 adet batarya bulundurması. Her bataryanın 12 dakika uçuşa izin vermesi ve 50-100 metre menzilde çalışması hobi ve eğlence amaçlı kullanımda ideal hale geliyor.
6. Aden E58 Pro 4K
Alt versiyondan farklı olarak GPS özelliği olan bu modelde, 4K çözünürlükte bir kamera ve 18 dakikalık uçuş süresi bulunuyor. Kaliteli video çekimi için ideal olan bu ürün, genellikle youtuberlar tarafından tercih ediliyor. Ses kirliliğini minimuma indiren bu model, 900 metre menzil ve 360 derece takla kabiliyetine de sahip.
sı ve gücüyle öne çıkması profesyonel anlamda en fazla seçilen drone modellerinden olmasını sağlıyor.
7. DJI Mavic Pro
Esnek pervaneleri ve katlanır kanatlarıyla şık bir tasarıma sahip olan bu ürün, oldukça kolay taşınma imkanına sahip. 4K çözünürlükte kamerası ve gelişmiş bataryasıyla 13 kmlik mesafede çekim yapan araç, 64 GB’lık hafızaya sahip olabiliyor. Profesyonel kullanım için en ideal ürünlerden biri arasında sayılıyor.
8. Aden E59S
1080p full HD kamerası ile kaliteli görüntü çekimine izin veren bu model, telefondan kontrol imkanı sunuyor. 200 metre menzil mesafesi bulunan araçta 3 adet batarya ve toplam 1 saatlik uçuş süresi bulunuyor.
9. Xiaomi Fimi X8 SE
Oldukça sessiz bir pervaneye sahip olan bu ürün, 35 dakikalık uçuş süresine sahip. otomatik eve dönme ve 360 derece dönme gibi özelliklerinin yanında, menzilde kalma sensörü de bulunduruyor. Su geçirmez olması ve 4K kamerası profesyonel kullanımda tercih edilmesini sağlıyor.
10. Xiaomi Fimi A3
Marka güvenirliğinin yanı sıra uygun fiyat performans özelliğiyle de öne çıkan bu ürün, drone modelleri arasında en fazla tercih edilenlerden biri. Uzaktan kumandayla yönetilebilen araç, 1080p kamerasıyla çekim yapabiliyor ve sarsıntısız görüntü çekimine izin veriyor.
11. Corby Zoom Voyager
Kendi sınıfında lider olan bu marka, sevilen drone modellerinden biri. 14 dakika havada kalabilen araç, 720p çözünürlüklü kameraya sahip olmasıyla amatör kullanım için daha uygun.
12. Mf Product Atlas
Drone kullanmayı öğrenmek isteyenler için uygun fiyatlı bir ürün olan bu araç, 720p kamera ve mobil cihazdan kontrol imkanı sunuyor. Diğer drone modellerine oranla daha düşük bir seviyede olan araç, profesyonel kullanım için uygun olmasa da, fiyat performans olarak iyi bir durumda.
Başlangıç seviyesindeki en iyi drone özellikleri nelerdir?
Başlangıç seviyesindeki drone’lar çeşitli şekil ve boyutlarda mevcuttur, ancak en iyi modellerin tümü birkaç temel özelliği paylaşmaktadır. Yeni başlıyorsanız, şık bir yardımcı uygulama çok değerli olacaktır; denediğimiz en iyi uygulamalardan bazıları DJI ve Ryze markalarındadır. Yerinde durmaktan mutluluk duyan bir drone, kontrolleri dikkatlice öğrenmenize ve komutlara ne kadar duyarlı olduğunu anlamanıza da olanak tanır. DJI Mini 3 gibi yukarıdaki drone’lardan birkaçı, Hollywood tarzı çekimleri kolayca yakalamanıza olanak tanıyan önceden ayarlanmış uçuş hilelerine de sahiptir ve bu, sadece biraz pratikle etkileyici sonuçlar üretebilir.
Video için en iyi başlangıç drone’u hangisidir?
Yeni başlayanlar için kameralı bir drone arıyorsanız, gerçekten kullanışlı görüntüler elde etmek için biraz daha fazla harcamanız gerekeceğini unutmayın. En az 1080/30p moduna sahip kameralı bir drone arayın. Ryze Tello’da bulunan 720p gibi düşük çözünürlüklü bir sensör, temel bilgileri öğrenmek için uygundur, ancak 4K gibi gerçekten yüksek kaliteli bir kamera elde etmek için iyi bir para harcamanız gerekir.
Başlangıç seviyesindeki en iyi dış mekan drone’u hangisi?
Drone’unuzu uçurma olasılığınızın en yüksek olduğu yeri düşünmek önemlidir. İç mekanda veya evinizin yakınındaki korunaklı yerlerde kalmaktan memnunsanız küçük bir oyuncak model (Ryze Tello veya Revell Icon gibi) sizin için uygun olacaktır. Ancak daha iddialı uçuşlar için, DJI Mini 3 gibi sert rüzgarlara ve birkaç sert inişe dayanabilecek bir drone’a ihtiyacınız olacak. DJI Mini 3 Pro gibi engellerden kaçınma sensörlerine sahip drone’lar, açık havada uçmak için en güvenli olanlardır. , ancak bunlar genellikle avantajlıdır.
Drone’ların uçması kolay mı?
Evet! Modern dronların uçması gerçekten kolaydır. Bu, bir öğrenme eğrisinin olmadığı anlamına gelmez ve uçmayı öğrenmek için zaman harcamanızı şiddetle tavsiye ederim; park veya plaj gibi geniş, geniş bir açık alan seçin, böylece drone’nuzun neler yapabileceğine alışabilirsiniz.
Drone’lardaki sensörler kusursuz mu?
HAYIR.
İyi olmalarına ve insanlardan, ağaçlardan ve bunun gibi şeylerden kaçınmak gibi şeyler yapabilmelerine rağmen, dallar, elektrik hatları ve telefon kabloları gibi şeyler tarafından kandırılabilirler.
Engellerden kaçınma sensörleri bir güvenlik özelliğidir; her zaman güvenmeniz gereken bir şey değildir.
Yağmurda drone uçurabilir misin?
HAYIR!
Drone’lar su geçirmez olarak sınıflandırılmamıştır ve yağmur ve hatta sis, drone’un hassas elektronik aksamına zarar verebilir. YouTube’da yağmurda ve karda uçan insanların videolarını göreceksiniz, ancak bunu önermiyorum.
Fotoğrafçılık için en iyi drone markası hangisi?
DJI, özellikle Phantom ve Mavic serilerinde, yüksek kaliteli kameralara ve gimballere sahip fotoğrafçılık droneları listesinin başında yer alıyor.
Uygun fiyatlı, kaliteli drone markaları var mı?
Evet, Parrot ve daha az bilinen bazı şirketler gibi övgüye değer özelliklere sahip drone’ları daha düşük bir fiyatla sunan çeşitli markalar var.
En iyi özerklik ve yapay zeka ile hangi drone markası biliniyor?
Skydio, gelişmiş otonom uçuş yetenekleri ve yapay zeka destekli teknolojisiyle tanındı.
Drone markaları güvenlik endişelerini nasıl ele alıyor?
Önde gelen drone üreticilerinin çoğu, daha güvenli uçuş uygulamaları sağlamak için coğrafi sınırlama, eve dönüş işlevleri ve engellerden kaçınma sistemleri gibi özellikler içerir.