En iyi motor yağı aracınızın performansını, ekonomisini ve güvenilirliğini artırmayı vaat eder. Bu içeriğimizde sizler için en iyi motor yağı markalarını listeledik ve en kaliteli motor yağı tavsiyesinde bulunduk. Ayrıca yazının sonunda motor yağı markaları ve motor yağı türleri ile ilgili sık sorulan sorulara cevap verdik.
Motor yağının asıl amacının arabanızın kaputunun altında bulacağınız çeşitli parçaları yağlamak olduğunu düşünebilirsiniz. Ve haklısınız: sıkı bir şekilde tasarlanmış metal parçalarının takırdamasını ve birbirine sürtünmesini önler; bu da arızaya neden olabilir ve size pahalıya mal olabilir. Ancak en iyi motor yağı bundan çok daha fazlasını yapar.
Sadece sürtünmeden ve silindirlerdeki yanma eyleminden kaynaklanan ısının dağıtılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda motor bileşenlerinin temiz tutulmasına da yardımcı olur. Motor çalışırken, normalde motorda birikecek olan küçük parçacıklar üretir. Bu nedenle motora döktüğünüz altın renkli yağ, düzenli bakım yapılmadığı takdirde çamur halinde akıp gidecektir. Ayrıca motor yağı, motor bileşenlerindeki mikroskobik kusurları da kapatır ve korozyonun önlenmesine de yardımcı olur.
Ancak motor yağı markaları, çok sayıda farklı türde ve kalitede yağın mevcut olması nedeniyle kafa karıştırıcı bir durum olabilir ve motorunuz için yanlış türün seçilmesi, zorlu çalışmaya, zayıf yakıt ekonomisine ve hatta motor arızasına neden olabilir. Hangisini kullanmanız gerektiğini belirlemek için arabanızın el kitabına bakın, yerel satıcınızla görüşün veya birçok perakendecinin web sitesinde bulunan araçları kullanın.
Aşağıda, yağ üreticisinin iddialarına ve çeşitli perakendecilerdeki müşteri puanlarına dayalı olarak şu anda mevcut olan en iyi motor yağları seçimlerimizi bulacaksınız. En iyi motor yağı listemizden sonra arabanız için en iyi motor yağını nasıl seçeceğinizle ilgili kılavuzumuzu mutluka okuyun.
En iyi Motor Yağı Markaları
Kapsamlı araştırmalarımıza göre en iyi motor yağı markalarını aşağıda listeledik. Motor yağlarının kullanıcı yorumları ve güncel fiyatlarını fotoğrafların altında bulunan Hepsiburada bağlantısından görebilirsiniz.
1.Castrol Edge 5W-30 Full Synthetic
Castrol, motor yağı sektörünün en tanınmış markalarından biridir ve çok çeşitli yağlar üretmektedir. Edge formülü, gelişmiş aşınma koruması ve maksimum motor performansı sunan en popüler seçenektir.
Performansa dayalı araç sürücüleri için bu motor yağı muhtemelen kullanım kılavuzunda yer alan bir öneridir. Daha yüksek basınçlarda çalışan motorlar için ekstra yağ mukavemeti sağladığı kanıtlanmış Titanyum FST ile güçlendirilmiştir.
- SAE 5W-30 onaylı
- AB’de üretilmiştir ve OEM araçlarda kullanım için onaylanmıştır
- 00 spesifikasyonu gerektiren otomobiller için tercih edilen performans yağı
- Benzinli veya dizel motorlar için uygundur
- Mikro filtreli ve sertifikalı CO2 nötr
- 1 veya 5 litrelik şişelerde mevcuttur
2. Mobil 1 ESP Synthetic Engine Oil
Mobil 1 bir diğer son derece saygın motor yağı markasıdır ve ESP 5W-30, en yüksek puan alan yağlardan biridir. Bunun nedeni, filtrelerin içindeki partikül oluşumunu azaltarak DPF’nin temizlenmesine yardımcı olması nedeniyle dizel sürücüler arasında çok popüler olmasıdır.
Bu motor yağının öne çıkan bir diğer özelliği de diğer birçok yağın sahip olmadığı soğuk hava performansıdır. Markaya göre yağ, aşırı soğuk havalarda bile hızlı çalıştırma ve ultra hızlı koruma sağlıyor.
- Mükemmel düşük sıcaklık özellikleri
- Tortu ve çamur oluşumunu önler
- Yağın yaşlanmasını azaltır
- 1 veya 5 litrelik şişelerde mevcuttur
- Avantajlar benzinliyi değil dizel motorları hedefliyor.
3. Castrol Magnatec 10W-40 Semi Synthetic
Castrol markasının aynı derecede popüler olan bir diğer motor yağı da, motor koruması için tasarlanan Magnatec formülüdür. Marka, yağın motorunuza yapışarak ekstra bir katman oluşturduğunu, bu katmanın çalıştırma sırasında ve tüm sürüş koşullarında koruyucu bir katman görevi gördüğünü belirtiyor.
Bu özel ürün, yoğun trafik koşullarının neden olduğu motor aşınmasını ve fazladan yakıt tüketimini minimize etme konusunda oldukça etkili bir çözüm sunar. Dualock molekül teknolojisi ile geliştirilen bu tam sentetik baz yağ çeşitleri, aracınızın performansını zirve noktaya taşır. Bu, araç sahipleri için hem tasarruf sağlar hem de motorun daha uzun süre dayanıklı kalmasını sağlar.
Castrol Edge ve Magnatec arasındaki temel fark, motor yağında kullanılan katkı maddeleridir. Edge formülü, basınç altında ek yağ mukavemeti sağlayan ve performans arabaları için en iyisi olan titanyum FST’yi kullanır. Magnatec formülü ise ek koruma sağlamak amacıyla motora tutunmak için farklı bir karışım kullanır.
- Yüksek ve düşük sıcaklıklarda ek koruma
- Benzersiz patentli stop-start koruması
- Hem benzinli hem de dizel motorlar için uygundur
- 1, 4 veya 5 litrelik şişelerde mevcuttur
- Yüksek kilometreli araçlar için idealdir
4. Liqui Moly Top Tec 4200
Petrol formundaki Alman mühendisliği Liqui Moly Top Tec tam da beklediğiniz kadar iyi. Bu yüksek teknolojili, düşük sürtünmeli motor yağı, sentetik teknolojiye dayanmaktadır. Aşınmaya karşı olağanüstü koruma sağlamanın yanı sıra hem yağ hem de yakıt tüketimini azaltır. Aynı zamanda maksimum koruma sağlayacak şekilde hızlı yağ nüfuzu sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Liqui Moly Top Tec ayrıca motorunuzu en iyi durumda tutmaya yardımcı olmak için tortu oluşumunu da önler. Birçok kişi Liqui Moly’ye güvenir ve bunun neden mükemmel bir motor yağı seçimi olduğunu anlamak kolaydır.
- Benzinli ve dizel motorlar için uygundur
- Yağ ve yakıt tüketimini azaltır
- Birinci sınıf yüksek teknolojili, düşük sürtünmeli motor yağı
- Katalitik konvertörün veya dizel partikül filtresinin çalışma ömrünü maksimuma çıkarır
- Tam sentetik motor yağı
- Üstün kalite, üstün fiyat anlamına gelir
- Klasik otomobillere uygun değil
5. Mobil Super 3000 Full Synthetic
Mobil Super 3000, markanın gelişmiş performans ve koruma sağlayan başka bir tam sentetik motor yağıdır. Her yaştaki çeşitli benzinli veya dizel motorlar için uygundur ve markaya göre motor gürültüsünü gözle görülür derecede azaltır.
- Birçok araç tipi ve yaşına uygun
- İyileştirilmiş yakıt ekonomisi (ACEA A5/B5 uyarınca)
- 1 veya 5 litrelik şişelerde mevcuttur
- Üretim tarihinden itibaren 5 yıllık son kullanma tarihi
- Paranızın tam karşılığını sunar.
- Saygın markalar tarafından desteklenmektedir
6. Motul 8100 X-Clean Efe 5W-30
Motul’un %100 sentetik yağı, performans söz konusu olduğunda en üst sırada yer alıyor. Marka, uzun süredir popüler bir isim olmasının yanı sıra 8100 X-Cess Gen2’nin üreticilerin gereksinimlerini çok aşacak şekilde özel olarak formüle edilmesiyle övünüyor. Bu üst düzey formül, motor sporları camiasında iyi kabul görmektedir ve uzun süreli yüksek ısı koşullarında mükemmel koruma sağlar.
- Uzun süreli yüksek ısıya dayanır
- Mükemmel aşınma koruması
- Yanmaya karşı dayanıklıdır
7. Elf Evolution Full Tech
Bu özel ürünün içeriği, motor aşınmasını azaltmaya yönelik katkılarla doludur ve bu sayede motorun ömrünü uzatmak ve daha uzun süre verimli çalışmasını sağlamak mümkün hale gelir. Özellikle düşük sülfur, kül ve fosfor bileşenleri teknolojisi, egzoz gazlarının atmosfere salınan zararlı emisyonlarını minimize etmede önemli bir rol oynar. Bu, çevresel sürdürülebilirlik açısından oldukça olumlu bir katkıdır, çünkü daha temiz bir hava kalitesi sağlar ve iklim değişikliği ile mücadeleye destek olur.
Bununla birlikte, bu ürünün diğer bir büyük avantajı da yakıt ekonomisi ile ilgilidir. Özel formülasyonu sayesinde sürtünmeyi azaltır, bu da aracınızın daha az enerji harcamasını ve daha düşük yakıt tüketmesini sağlar. Yakıt tasarrufu hem bireylerin cüzdanlarına dost bir etki yapar hem de fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon ayak izini azaltarak gezegenimize yönelik olumsuz etkileri en aza indirir.
Arabanız İçin Doğru Motor Yağını Nasıl Seçersiniz?
Arabanız için motor yağı alırken doğru türü almanız önemlidir. Şişenin ön tarafındaki küçük alfa sayısal kod anahtarı barındırıyor, o yüzden hadi onu parçalara ayıralım. ‘W’ harfinden (Kış anlamına gelir) önceki ilk sayı, yağın soğuk sıcaklıklardaki viskozitesini gösterir; sayı ne kadar düşükse, yağın viskozitesi de o kadar az olur. Daha sonra aşağıdaki sayı yağın çalışma sıcaklığında ne kadar viskoz olduğunu gösterir. Örneğin 5W-30 yağı, 5W-40 yağından daha serbest akışlıdır. Bu önemlidir çünkü farklı motorların farklı gereksinimleri vardır. Elbette, motorun iyi yağlanmış kalması için serbest akışlı yağa sahip olmak iyidir, ancak motorun iç bileşenlerini etkili bir şekilde korumayacak kadar ince olmasını istemezsiniz.
Genellikle arabanızın kullanıcı el kitabı size hangi yağın gerektiğini söylemelidir; ancak durum böyle değilse, çevrimiçi olarak kolayca araştırabilirsiniz. Bir de sentetik mi, yarı sentetik mi yoksa mineral mi olduğu meselesi var. Genel olarak konuşursak, tam sentetik yağ çoğu otomobil tarafından tercih edilir, ancak bu konuda daha fazla bilgi edinmek ve çok daha fazlasını öğrenmek için araç kullanım kılavuzunuza mutlaka göz atın.
Araba Üreticimin Tavsiye Ettiği Yağı Kullanmam Gerekir mi?
Doğru türde ve aralıkta yağ kullandığınız sürece, herhangi bir markayı tercih edebilirsiniz; ancak saygın bir üreticinin ürününü tercih etmek tercih edilir. Bazen OE (Orijinal Ekipman) yağı olarak da adlandırılan, otomobil üreticisinin tavsiye ettiği yağın, otomobil motorunun geliştirilmesi sırasında kullanılacağını unutmayın. Bu, arabanın motorunun tasarımının ve toleranslarının söz konusu yağın belirli bir şekilde davranışına bağlı olacağı anlamına gelir. Başka bir şey kullanırsanız garantinizi geçersiz kılma riskiyle de karşılaşabilirsiniz.
Mineral, Tam Sentetik veya Yarı Sentetik Yağ Arasındaki Farklar Nelerdir?
Mineral yağlar, ham petrol rafine etme işleminin bir yan ürünüdür ve daha eski, daha temel motorlarda yaygın olarak kullanılır. Genellikle yarı veya tam sentetik yağlardan daha ucuzdurlar, ancak birçok klasik otomobil sahibi en iyisi için daha fazla harcama yapmaktan mutluluk duyar. Sentetik yağlar ise yelpazenin diğer ucunda olup, yüksek performanslı motorlar için büyük faydalar sunar. Onlar da ham petrole dayalıdır; ancak yağı değiştiren ve yabancı maddeleri ortadan kaldıran karmaşık kimyasal dönüşümlere uğrarlar. Sonuç olarak düşük sıcaklıklarda iyi akarlar ve yüksek sıcaklıklarda stabil kalırlar.
Yarı sentetik yağlar orta yolu temsil eder. %100 sentetik ve mineral yağların bir karışımı olarak birincisinden daha ucuzdurlar ancak yine de ikincinin birçok özelliğini sunarlar.
Her yağ türü her motor için uygun değildir, bu nedenle daima araç üreticinizin önerilerini kontrol edin.
Yağ Şişesindeki Rakamlar Ne Anlama Geliyor?
Her motor yağı kabının üzerinde 5W-30 gibi bir rakam dizisi göreceksiniz. Bunlar viskoziteyle (bir sıvının akmaya karşı direncinin ölçüsü) ilgilidir. Aracınızın motoru için doğru yağ derecesini seçmek çok önemlidir.
İlk sayı, yağın viskozitesini 0°F (-17,8°C) olarak derecelendirir; sayı ne kadar düşük olursa, kışın petrolün kalınlığı da o kadar az olur (bu da W rakamını açıklar). Çizgiden sonraki sayı, yağın yüksek motor sıcaklıklarında incelmeye karşı direncini ifade eder. Bir kez daha, motorunuz için doğru kalitede yağ kullanmanız çok önemlidir.
Motor Yağı Sınıfları
Uluslararası olarak kullanılan bazı motor yağı kalitelerine bir göz atın.
- 0W-20 Bu motor yağı, motoru çalıştırdığınızda nispeten daha incedir. Burada 0W-20’de motor soğukken yağın viskozitesi 0’dır. Motor normal çalışma sıcaklığına ulaştığında yağın viskozitesi 20 olur.
- 0W-30 0W-30 yağı, başlangıç sıcaklığında 0 ağırlıkta yağ, motor normal çalışma sıcaklığına ulaştığında ise 30 ağırlıkta yağ gibi davranacak şekilde tasarlanmıştır.
- 0W-40 0W-40 yağı, başlangıç sıcaklığında 0 ağırlıkta yağ, motor normal çalışma sıcaklığına ulaştığında ise 40 ağırlıkta yağ gibi davranacak şekilde tasarlanmıştır.
- 5W-30 5W-30, Hindistan pazarında en yaygın olarak bulunan ve en yaygın şekilde kullanılan motor yağıdır. Hintli otomobil üreticilerinin çoğu bunu tavsiye ediyor.
- 5W-40 5W-40, soğuk çalıştırma durumunda 5 ağırlıklı motor yağı gibi performans gösteren tam sentetik motor yağıdır. Motor normal çalışma sıcaklığına ulaştığında 40 ağırlıklı yağ gibi davranır.
- 10W-40 10W-40 soğuk çalıştırma sıcaklığında 10 ağırlık performansı sunan motor yağıdır. Öte yandan motorun normal çalışma sıcaklığında 40 ağırlık performansı sağlar.
Motor Yağı Türleri Hangileridir?
Motor yağları öncelikle viskoziteleri nedeniyle farklılık gösterir; bu, ne kadar kalın veya ince olduklarını söylemenin süslü bir yoludur.
Yağın viskozitesi doğal olarak sıcaklıkla değiştiğinden, motor yağları ‘çok dereceli’ olduğundan çok çeşitli çalışma sıcaklıklarıyla başa çıkabilirler.
Belirli bir motor yağı türünün viskozitesini, ambalajındaki kodu kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Örneğin, 5W-30 – ilk kısmı soğuk sıcaklık derecesine atıfta bulunurken, ikinci kısım yüksek sıcaklık derecesine atıfta bulunur.
Arabanızın hangi sınıfa ihtiyacı olduğunu öğrenmek için kullanıcı el kitabına bakın.
Farklı viskozitelere sahip olmanın yanı sıra bilmeniz gereken üç ana motor yağı kategorisi vardır:
- Sentetik
- Mineral
- Kısmen sentetik.
1. Sentetik Motor Yağı
Sentetik yağ, ismine rağmen hala topraktan geliyor ancak moleküler yapısı, daha dayanıklı olması ve daha iyi performans göstermesi için karmaşık laboratuvar işlemleri kullanılarak değiştirilmiş ve rafine edilmiştir.
2. Mineral Motor Yağı
Mineral yağ, sentetik yağa göre daha hamdır ancak üretimi de çok daha ucuzdur. Daha az zorlu motorlarda mükemmel bir şekilde kullanılabilir, ancak günümüzde çoğu motor yağı sentetiktir.
3. Yarı Sentetik Motor Yağı
Kısmi sentetik yağ, diğer iki tip arasında bir uzlaşma sağlayarak tam sentetik yağların performansının çoğunu önemli ölçüde daha düşük bir fiyat etiketiyle sağlar.
Motor Yağında 20W-40 Ne Anlama Geliyor?
Motor yağı kalitesi alfanümerik bir kod biçimindedir. Kodu oluşturan her karakterin ne anlama geldiğini görelim:
İlk sayının ardından ‘W’ gelir. Burada W, Kış anlamına gelir ve yağın soğuk bir başlangıca nasıl tepki vereceğini temsil eder.
Basit bir deyişle, W’den önceki sayı parametreyi temsil eder. Soğuk koşullarda yağın nasıl akacağını bize anlatır.
Sayı ne kadar küçük olursa akış o kadar iyi olur. Örneğin 5W-30 yağı, 10W-30 motor yağından daha iyi soğuk akışa sahip olacaktır.
Sonraki bölümdeki sayı, normal çalışma sıcaklığında yağın ne kadar ince akacağını gösterir.
10W-30 motor yağı, normal çalışma sıcaklığında 10W-40 motor yağından daha iyi bir akışa sahip olacaktır.
Motor Yağındaki Harf ve Rakamlar Ne Anlama Geliyor?
Örnek olarak “SAE 10W-30”u parçalara ayıralım:
“SAE”, modern yağlar için dünya çapında ölçüm standardı olan “Otomotiv Mühendisleri Topluluğu”nun kısaltmasıdır.
“10W”, yağın kışın (W) veya soğukta 10 viskoziteye (kalınlığa) sahip olduğu anlamına gelir. Düşük numaralı bir yağ, yüksek numaralı bir yağa göre daha az kalındır.
“30” normal çalışma sıcaklıklarında (100°C) viskoziteyi (kalınlığı) ifade eder. Tekrar ediyorum: Daha yüksek bir sayı, yağın daha kalın olduğu anlamına gelir.
Üreticinin talimatlarına uyulması tavsiye edilse de bazı otomobiller, üreticinin önerdiğinden daha kalın (daha yüksek viskoziteli) veya daha ince (düşük viskoziteli) motor yağından yararlanabilir.
Sık Sorulan Sorular
Soru1: Soğuk bir iklimde yaşıyorum ve arabamı tüm yıl boyunca dışarıya park ediyorum. Hangi motor yağını kullanmalıyım?
Cevap: Özellikle kışın çalıştırma sorunları yaşadığınızda, aracınız aşırı soğuklarda daha az sürtünmeye sahip, daha ince bir soğuk çalıştırma yağından faydalanabilir.
Yağ kabı üzerindeki yağ viskozite numarasının ilk kısmı, soğuk çalıştırma viskozitesini temsil eder. Bu W değeri, motor yağınızın soğuk çalıştırmada ne kadar ince olduğunu belirten sayıdır. Sayı ne kadar düşük olursa yağ o kadar ince olur.
Soğuk hava koşullarının ne kadar aşırı olduğuna bağlı olarak SAE 5W-30 motor yağı veya örneğin SAE 10W-30 yerine SAE 0W-30 kullanmayı deneyebilirsiniz.
Daha ince viskoziteli motor yağı, iç sürtünmeyi azaltacak ve yağın tüm hareketli motor parçalarına çok daha hızlı iletilmesini sağlayarak motor aşınmasını da azaltacaktır. Ayrıca motorunuzun dönmesini de kolaylaştıracaktır.
Bu, marş motorunuza daha az yük bindirecek ve dolayısıyla aracınızı çalıştırmak için çok daha az akü gücüne ihtiyaç duyacaktır.
Daha az akü gücüne ihtiyaç duyulursa, bu aynı zamanda aracınızın aküsünün daha az strese gireceği anlamına gelir ve bu da ömrünü önemli ölçüde uzatabilir.
Soru 2: Eşimin arabası sadece haftada iki kez şehre birkaç kilometre gidip gelmek için kullanılıyor. Neredeyse hiçbir zaman tam çalışma sıcaklığına ulaşmaz. Hangi motor yağını tavsiye edersiniz? Araç kullanma kılavuzunda 5W-30 kullanılması gerektiği yazıyor.
Cevap: Bu durumda, başlatma sırasındaki aşınmayı azaltmak amacıyla yağı tüm hareketli parçalara daha hızlı pompalamak için başlatma viskozitesini biraz düşürmeye odaklanacağız ki bu sizin durumunuzda büyük bir endişe kaynağıdır.
Testler, çoğu motorun, çalıştırıldıktan sonra birkaç saniye boyunca üst uçta yağlanma olmadığı, soğuk koşullarda ise çok daha uzun süre yağlanmadığı sonucuna varmıştır. Bu, yağ eksikliğinden dolayı aşırı aşınmaya neden olur.
Araştırmalar, bu nedenle motor aşınmasının çoğunun (%75’e kadar!!) soğuk motor çalıştırıldıktan hemen sonra meydana geldiğini göstermiştir.
Bu nedenle “kısa mesafe motoru”, “uzun mesafe arabası motoruna” kıyasla nispeten daha hızlı aşınır ve yaşlanır. Çalıştırma sırasındaki aşınmayı en aza indirmenin tek yolu, daha ince soğuk çalıştırma motor yağı kullanmaktır çünkü daha ince yağın, özellikle motorun üst ucundaki yağlama noktalarına ulaşması çok daha az zaman alır.
Örnek: SAE 5W-30 yerine SAE 0W-30 motor yağı kullanabilirsiniz.
Çalışma sıcaklıklarındaki viskozite sayısının aynı kaldığından emin olun! (örneğin: 30)
Daha ince motor yağı, motorun üst kısmına çok daha hızlı ulaşacağından, çalıştırma sırasındaki aşınmayı büyük ölçüde azaltacaktır.
Daha ince yağ, çalışma yağı sıcaklığının altındayken (kısa bir sürüşün büyük bir kısmı) artık çok daha serbestçe dolaşacak. Normal çalışma sıcaklığına ulaşıldığında yağ normal viskoziteye sahip olacaktır.
Ayrıca motorun çalıştırma sırasında daha kolay ve daha hızlı marşa bastığını, böylece akü ve marş motoru aşınmasının azaldığını fark edeceksiniz.
Soru 3: Doğru yağı seçmek ve bu tür bakımı gerçekleştirmek için bazı ipuçları ve püf noktaları nelerdir?
Cevap: Bir motor yağı seçmeden önce kullanım kılavuzunuzu okuyun. Üreticinin, aracınızın motoru ve modele özel önerilen motor yağı hakkında, aynı SAE viskozitesi ve hatta muhtemelen fabrikanın önerdiği marka hakkında özel bilgiler içerecektir.
En iyi yağ markasını kullanmak cazip gelse de, aracınız için en iyi yağ türünü kullanmanız daha önemlidir. Bu, marka, model, yıl, kilometre ve diğer gereksinimlere bağlıdır.
Soru 4: Motor yağı kabının üzerindeki etiket ne anlama geliyor?
Cevap: API etiketi, yağın laboratuvar ve motor testleriyle belirlenen mevcut servis derecelendirmesini karşılayıp karşılamadığını bilmenizi sağlar. Ayrıca viskozite numarasını ve yağın enerji tasarrufu testini geçip geçmediğini gösteren bilgileri içeren Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) yıldız logosu da bulunmaktadır.
Soru: Arabamın yağını ne sıklıkla değiştirmeliyim?
Cevap: En iyi bakım planını belirlemek için kullanıcı kılavuzunuza bakın. Yeni arabaların çoğu, yağ değişimleri arasında 5.000 ila 10.000 mil gidebilir. Bununla birlikte, ağır eşyalar çekiyorsanız, çok fazla dur-kalk sürüş yapıyorsanız, arabanızı yarış pistinde kullanıyorsanız veya sık sık araziye çıkıyorsanız, motor daha fazla çalıştığından yağınızı daha sık değiştirmek iyi bir fikirdir. normalden daha.